Hlavní obsah

J.A.R. zahajují Landscape festival, který nabídne umění i diskuze o rozvoji Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák

Velký koncert zdarma zahájí ve čtvrtek pražský Landscape festival, který nabídne 60 výtvarných děl, instalací a intervencí ve veřejném prostoru. Od 16 hodin se na Vítkově představí Kapitán Demo, Puding paní Elvisovej a slamer Anatol Svahilec, večer pak hlavní hvězda a jedna z nejlepších českých skupin, funk-rockoví J.A.R.

Foto: Pavla Hartmanová

Dan Bárta (J.A.R.)

Článek

Festival se koná v částech Prahy, o jejichž budoucnosti se teď rozhoduje. Štvanice, Rohanský ostrov nebo vrch Vítkov jsou místa, která se budou revitalizovat.

Návštěvníkům se otevírá třeba zchátralá Fuchsova kavárna na Štvanici, u paty Vítkova vznikne písečná pláž, vedle žižkovského divadla Ponec vyroste schodiště, které křižovatku propojí s cyklostezkou, nebo na Rohanském ostrově v Přístavu 186 00 bude zahrada s názvem Plovárna ve druhém patře.

„Jsem velmi ráda za iniciativu, která upíná pozornost mimo exponované centrum hlavního města a je přínosem pro rozvoj vybraných městských částí ve vztahu ke kvalitnímu životnímu prostředí. Landscape festival je originálním oživením veřejného prostoru a díky řadě odborníků přináší cenné inspirace,“ řekla Jana Plamínková, radní hlavního města Prahy pro oblast infrastruktury, technické vybavenosti a životního prostředí.

Foto: Ondřej Pokoj

Nezastihnutelný. Instalace ve veřejném prostoru

„Mezi umělci a architekty, kteří se do projektu zapojili, najdeme mimo jiné Kurta Gebauera, Milenu Dopitovou, Tomáše Vaňka, ateliéry H3T či Trevisa+. Vedle jednotlivých instalací a intervencí je součástí festivalu i několik doprovodných výstav. Festival potrvá až do konce září. Podzimní program bude patřit odborným přednáškám, debatám a diskuzím za účasti odborníků, politické reprezentace a široké veřejnosti,“ doplnila Silvie Marková.

„Jednou ze základních ambicí festivalu je nejen poukazovat na problémová místa, ale také vyvolávat diskuzi a hledat či nastiňovat nová řešení. Tato urbánní akupunktura by pak mohla při troše štěstí a naslouchání ze strany establishmentu iniciovat pozitivní změny v organismu české metropole,“ řekl  za organizátory Jakub Hepp.

Foto: Ondřej Pokoj

Instalace upozorňuje na dopravní problém v Karlíně.

Fuchsova kavárna se mění na veřejně přístupnou galerii, kde budou moci návštěvníci zhlédnout například prezentaci vítězného projektu na revitalizaci ostrova od ateliéru RKAW nebo model vítězného návrhu lávky spojující přes Štvanici městské části Holešovice a Karlín. Dále se mohou těšit na výstavu věnovanou umění ve veřejném prostoru s názvem Místo umění nebo výstavu Zahradní úpravy koupališť v proměnách času.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám