Hlavní obsah

Slunce Strážnice slibuje dva dny pohodové muziky ve znamení folku a rocku

Právo, Zdeněk Smíšek

Festival Slunce Strážnice se koná v pátek 13. a v sobotu 14. července. Již podevatenácté v malebném prostředí Zámeckého parku ve Strážnici, kde hudba mezi stromy rezonuje i díky tomu, že v těchto prostorách se již přes sedmdesát let koná i Mezinárodní folklorní festival. Na letošní Festival Slunce jsme se zeptali jeho dramaturga a ředitele Pavla Kopřivy z FT Records, který je také kapelníkem Folk Teamu.

Foto: Zdeněk Bobčík

Fleret

Článek

Návštěvníci jsou už zvyklí na konfrontaci folkových a rockových muzikantů. Bude tomu tak i letos?

Ano, pro letošní ročník jsme opět připravili dva dny plné pohodové muziky ve znamení folku a rocku, hlavními účinkujícími budou legendární Olympic, Michal Prokop a Framus 5, Vladimír Mišík a Etc a Pavol Hammel s Fedorem Frešem. Dále zahrají stálice jako Hop Trop s Jardou Samsonem Lenkem, letos pětatřicetiletý Fleret, Folk Team, Olin Nejezchleba, Pozdní sběr a mnozí další.

Prošel festival během svého „dospívání“ nějakou proměnou?

Festival je od svého počátku v roce 2000 zaměřen jako festival tradiční, rodinný, s nadžánrovou dramaturgií přikloněnou ke klasickému folku a rocku, bourající hranice skutečné i pomyslné. Tento model se nám v minulosti osvědčil a změny, ke kterým každoročně dochází, jsou jen drobné a směřují k vylepšení komfortu pro diváky i účinkující. Na letošní rok připravujeme zpestření v podobě doprovodného programu mimo hlavní scénu.

Amfiteátr v Zámeckém parku ve Strážnici byl vybudován pro Mezinárodní folklorní festival, jak svědčí folkové či rockové muzice?

Má to samozřejmě mnoho výhod. Většina akcí se koná tzv. na zelené louce, kam se musí vše přivézt a provizorně postavit, ve Strážnici je naopak celé zázemí vybudováno - od šaten, přes tribuny až po WC. Na Mezinárodní folklorní festival, který nám předchází, je vždy vše perfektně připraveno a nemusíme tak řešit žádné závady, žádná provizoria, vše funguje jak má. Za to vše patří dík Národnímu ústavu lidové kultury, kterému areál patří, a také Městu Strážnice, které je i letos titulárním partnerem Festivalu Slunce.

Kdo tak pestrou žánrovou směsici propojí mluveným slovem?

Jarda Samson Lenk, který je ve Strážnici už jako doma a samozřejmě stihne vystoupit i se svou kapelou Hop Trop. V pátek první posluchače přivítá v 17 hodin. V sobotu začínáme už od 15 hodin. A další informace o programu, vstupenkách a předprodejních místech nebo o novinkách máme na webových stránkách festivalu www.festival-slunce.cz. Samson tak bude mít podobně pestrý víkend jako já, protože zahraje s Hop Tropem a já s Folk Teamem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám