Hlavní obsah

Vojtěch Dyk debutoval na Pražském jaru

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabitý program měl předposlední festivalový víkend Pražského jara. Páteční koncert ve Smetanově síni byl poctou americké hudbě, obzvláště Leonardu Bernsteinovi, jehož stoleté výročí narození festival připomíná. Americký dirigent Keith Lockhart nastudoval s Českou filharmonií některé skladby, které v Praze v roce 1946 Bernstein uváděl.

Foto: Petra Hajská

Písně z muzikálů na Pražském jaru zpívali (zleva) Damian Humbley, Celinda Schoenmakerová, Vojtěch Dyk, Adrian der Gregorian a Anna Jane Caseyová.

Článek

Více ale zaujala druhá část koncertu s muzikálovými melodiemi nazvaná Bernstein on Broadway a uváděná Vojtěchem Dykem. Zazpíval si některé árie z Candida, West Side Story a Mše. Vedle zkušených kolegů z londýnského West Endu se neztratil a některé, například nepříliš intonujícího Damiana Humbleye, předčil.

Hvězdou koncertu PKF-Prague Philharmonia v Rudolfinu byla naše první dáma harfy Jana Boušková. Zahrála nádherně dva harfové koncerty, z nichž první byl českou premiérou skladby Lukáše Sommera. Napsal příjemné melodické dílo zcela srozumitelné publiku a dávající sólistce možnost prokázat dokonalou techniku a projev.

Jméno vnuka jazzmana Jiřího Stivína Indiho, který hrál v sobotu na matiné na HAMU, je třeba si po festivalovém matiné zapamatovat. Hrát v sedmnácti letech na kontrabas s takovým přehledem a citem, a ještě psát skladby jako koncert Bohemia s vynikajícím doprovodem klavíristky a bývalé zpěvačky Alice Springs, není tak obvyklé. Přítomný dědeček mohl být hrdý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám