Hlavní obsah

Washington naznačí budoucnost jazzu

– Praha
Novinky,

Saxofonista Kamasi Washington, který vystoupí ve středu v Divadle Archa, je považován za jeden z největších jazzových objevů posledních let. K jeho popularitě přispěla spolupráce s rapery Kendrickem Lamarem na ceněném albu To Pimp A Butterfly, Nasem a Snoop Doggem. Hrál však i s velikány jazzu, jako jsou Herbie Hancock a Wayne Shorter a George Duke, i se zpěvačkami Chakou Khanovou a Lauryn Hillovou.

Foto: KamasiWashington.com

Kamasi Washington

Článek

V jazzovém světě na sebe upozornil svým čtvrtým sólovým trojalbem The Epic z roku 2015, které je označováno za jazz 21. století, jenž je současně přístupný i virtuózní. Washington se na něm nebojí pracovat s rozsáhlými plochami, skoro polovina skladeb má více než deset minut.

Po jeho vydání byl Washington přirovnávám k řadě pionýrů v čele s Johnem Coltranem, kteří posouvali jazz, ve skutečnosti ale vychází z be-bopu a hard bopu, i když zvukově ve svých mnohovrstevnatých skladbách čerpá z west coastu pulsujícího elektrického jazzu a fusion music.

Deska se však velmi dobře prodávala a vzbudila naději, že ve Washingtonově pojetí by se jazz mohl opět stát populární jako v době jazzrocku na začátku sedmdesátých let, kdy scéně dominovali Miles Davis, Chick Corea, Herbie Hancock a Mahavishnu Orchestra.

Loňské minialbum k multimediální show Harmony Of Difference s kratšími skladbami však už takový ohlas nevzbudilo, bylo mu vytýkáno, že se na něm saxofonista opakuje. O to více se čeká na letošní desku Heaven And Earth. Ukázky však naznačují, že album je komerčněji pojaté, větší roli na něm hrají sbory i sólové zpěvy. Jaký ale bude celý repertoár, by mohl poodhalit právě pražský koncert, protože album by mělo vyjít už koncem června a Washington by měl v Arše hrát skladby z nové desky.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám