Hlavní obsah

Neřež slaví dvacet let, s Rottrovou i Šoralovou

Právo, kul

Skupina Neřež vydala u příležitosti dvacátého výročí existence dvojalbum nazvané 20 let Neřež. Výběr skladeb za uplynulé dvě dekády na něm doplnily novinky, na kterých se podílely i Marie Rottrová a Lucia Šoralová.

Foto: Jan Šilpoch

Zleva Vít Sázavský a Zdeněk Vřešťál na archivním snímku.

Článek

Dvojalbum Neřež mapuje to nejdůležitější z tvorby skupiny. První disk obsahuje ceněné album Nebezpečný síly z roku 1999. Jako bonus k němu natočili hudebníci tři novinky, z toho po jedné skladbě s Marií Rottrovou, kterou mnoho let doprovázejí, a s Lucií Šoralovou, se kterou vytvořili svěží tým připravený k dalším výkonům.

Druhé album je průřezem tvorby za uplynulých dvacet let včetně písní ze seriálu Vinaři (V sedmém nebi) a z filmu Román pro muže (Čertovská).

„My dva a čas… zpívali kdysi Yvetta Simonová a Milan Chladil. Vydrželi to spolu dlouho, ale my tvrdíme, že naše tvůrčí, interpretační i producentské duo Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský je jedním z nejdéle existujících,“ říká o společné cestě s hudebním partnerem Vřešťál.

„Po celých dvacet let existence Neřež jsme sice občas vyměnili muzikanty nebo vydavatele, ale my dva otcové zakladatelé jsme se nikdy zásadně nerozhádali a stále mezi námi funguje příslovečná chemie – rozumíme si, jakkoli jsme každý jiný,“ dodává.

Připomeňme, že folková kapela Neřež vznikla před dvaceti lety jako pokračování Kapely Jarka Nohavici. Jeho pilířem byla a je tvůrčí, interpretační a producentská dvojice Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský, která se významně zapsala do domácí hudební historie již dříve, spolu se Zuzanou Navarovou jako skupina Nerez.

V Neřež se vystřídala řada výtečných muzikantů, například Filip Jelínek, Mirek Chyška, David Uher, Martina Fialová, Vlaďka Hořovská, Pavel Plánka, Magda Škardová, Raven a Vítek Beneš. Pak se obsazení ustálilo na čtyřech víceméně stálých členech. V současnosti jsou spoluhráči zmiňované dvojice baskytarista Filip Benešovský a Robert Fischmann, hráč na flétny a perkuse.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám