Hlavní obsah

Zemřela představitelka novinářky Lois Laneové z filmu Superman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemřela kanadská herečka Margot Kidderová, která se proslavila rolí novinářky Lois Laneové ve filmovém zpracování komiksu Superman, kde se objevila po boku Christophera Reevea. Účinkovala rovněž v řadě amerických seriálů a známá byla i jako levicová politická aktivistka. Bylo jí 69 let, příčina smrti není známá.

Foto: Profimedia.cz

Margot Kidderová a Christopher Reeve jako Lois Laneová a Superman

Článek

Herecká kariéra Kidderové odstartovala v 70. letech, kdy se po rolích v několika seriálech objevila na plátně v thrilleru režiséra Briana de Palmy Sestry (1973). O dva roky později si vedle Roberta Redforda zahrála v dobrodružném snímku Velký Waldo Pepper. V roce 1978 pak přišla její patrně nejslavnější role novinářky Lois Laneové ve filmu na motivy superhrdinského komiksu.

Foto: Adrian Wyld, ČTK/AP

Margot Kidderová na snímku z roku 2000

V 90. letech její kariéru přibrzdily psychické problémy, byla jí diagnostikována bipolární porucha. Později se začala věnovat nezávislým filmům a televizním seriálům. Objevila se mimo jiné v sériích Smallville či Bratři a sestry. Za roli v dětském seriálu Hodina duchů získala v roce 2015 cenu Emmy.

Média hojně psala rovněž o jejím osobním životě a milostných vztazích. Mezi jejími partnery postupně byli například bývalý kanadský premiér Pierre Trudeau, režisér De Palma či jeho kolegové Tom Mankiewicz, Steven Spielberg či francouzský filmový režisér Philipp de Broca. Vdaná byla celkem třikrát a měla jednu dceru.

Kidderová byla zapálenou politickou a ekologickou aktivistkou a veřejně se angažovala proti válečným aktivitám USA v Iráku. V roce 2005 původem Kanaďanka přijala americké občanství, což zdůvodnila snahou o lepší možnost zasahovat do politického života v zemi, kde se stala členkou Demokratické strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám