Hlavní obsah

Zemřel mexický spisovatel Pitol, býval i velvyslancem v Praze

– Mexiko

Ve věku 85 let zemřel ve čtvrtek v Mexiku spisovatel, překladatel a diplomat Sergio Pitol, uvedla španělská agentura Europa Press. Byl autorem řady románů, povídkových knih a esejí a překládal z mnoha jazyků, včetně maďarštiny, polštiny, angličtiny či ruštiny. V 80. letech působil jako mexický velvyslanec v tehdejším Československu.

Foto: CARLOS FERRER, ČTK/AP

Spisovatel, překladatel a diplomat Sergio Pitol

Článek

Sergio Pitol, který ovládal sedm jazyků, s nadsázkou říkával, že všechna jeho díla jsou autobiografická.

Narodil se 18. března 1933 v mexickém města Puebla. Už v dětství mu zemřeli oba rodiče a pak ho vychovávala babička. Jako dítě onemocněl malárií, která ho upoutala na lůžko, takže už jako malý přečetl řadu autorů klasické literatury, včetně Franze Kafky.

Vystudoval práva a literaturu, kterou poté vyučoval. V roce 1960 vstoupil do diplomatických služeb a posléze působil jako kulturní atašé v Římě, Bělehradě, Varšavě, Paříži, Pekingu, Moskvě, Budapešti či Barceloně. V letech 1982 až 1987 byl mexickým velvyslancem v Československu.

V roce 2005 dostal nejprestižnější literární ocenění ve španělsky mluvícím světě - Cenu Miguela de Cervantese, kterou uděluje španělské ministerstvo kulturu a předává ji španělský král.

Pitol přeložil do španělštiny díla řady klasických autorů, z anglických například Jane Austenovou či Lewise Carrolla, z ruštiny si vybral mimo jiné díla Antona Pavloviče Čechova nebo Vladimira Nabokova.

Česky vyšla v roce 2010 Pitolova kniha esejů Umění fugy.

Reklama

Výběr článků

Načítám