Hlavní obsah

RECENZE: Próza o rozpadajícím se životě se rozpadá svou formou

Právo, Lucie Zelinková

Rachel Khongová si ve své próze Nazdar, vitamíne vytyčila cíl ukázat situaci mladé ženy, které se hroutí život pod rukama. Nejen kvůli nešťastně uchopené formě deníkových zápisků však celý text jen horko těžko drží pohromadě a místy se rozpadá.

Foto: nakladatelství Plus

Výřez obalu knihy.

Článek

Útlý román z nakladatelství Plus se na obálce pyšní doporučením Oprah Winfreyové, jež knihu označila za dílo, které čtenáře rozhodí i pohladí zároveň. Rozhodí – svou nekoherentností, pohladí však jen letmo.

Hlavní hrdince Ruth je třicet let. Opustil ji snoubenec, přišla tak o vztah i všechny společné rituály. Její otec, univerzitní profesor, onemocněl Alzheimerovou chorobou a matka se rozhodla situaci řešit striktní životosprávou. Ruth opustí práci i byt a vrátí se na rok domů, aby se mohla o otce starat.

Khongové próza tak trochu bolí, situace, kdy Ruth ztrácí otce, kdy popisuje bolestný průběh nemoci, silný je, ovšem jde o jediné výjimky, kdy lze ve čtenáři probudit emoce. Svou hrdinku jinak nechává záměrně chladnou.

Hlavním problémem textu je jeho forma. Khongová nešťastně zvolila deníkové zápisky, které nepůsobí téměř vůbec autenticky, spíše jde o náhodné záznamy myšlenek a místy téměř parodii na teskné vyprávění.

Děj roztrhaný na kousky, neucelený, ovšem tak, že to celku ani trochu neprospívá. Načrtnuty jsou silné emoce, přece jen problémů a trápení a zároveň snah o zvládnutí života ve svízelných momentech je tu dost, ovšem vše zůstává jaksi nechtěně syrové, bez ladu a skladu.

Rachel Khongová: Nazdar, vitamíne
Plus, překlad Jitka Jeníková, 184 stran, 249 Kč

Hodnocení: 40 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám