Hlavní obsah

RECENZE: Něžná noc potvrdila výraz

Právo, Jaroslav Špulák

Něžná noc je skupina, jejímiž protagonisty jsou zpěváci a hudebníci Blanka Šrůmová a Jan Sahara Hedl. Když v roce 2016 vydala debutové album Neměj strach, zaujala jím tak, že obdržela nominaci na žánrovou cenu Anděl v kategorii Rock a pop. Nyní vychází její druhý počin Tak se věci mají.

Foto: archív skupiny

Skupina Něžná noc.

Článek

Ten v zásadě navazuje na debut, jen je o něco energičtější. Jeho základem zůstávají upřímné písničky, které nutně nepředkládají snadno zapamatovatelné melodické linky, neboť nejsou programově podbízivé.

Zatímco Šrůmová je barvou hlasu, výrazem i rozsahem bohatě vybavená zpěvačka, která kolekci na mnoha místech doslova rozezpívává, Hedl je spíše zpívající recitátor. Jeho projev je záměrně ledabylý, unavený a orvaný, občas mu není dost dobře rozumět, čímž vytváří protipól výrazu své kolegyně. V písničkách, i vzhledem k obsahu jejich textů, je to nicméně funkční.

Foto: Galén

Obal nového alba.

Většinový autor písniček Hedl (Šrůmová napsala závěrečnou skladbu Už mě nechytej! a podílela se na několika dalších) je dlouhodobě inspirován rockem, country, folkem i šansonem. Skladby se nesou převážně ve volném a středním tempu, a protože je to jeho oblíbený způsob tvorby a za léta na hudební scéně si takto vybudoval vcelku rozpoznatelný autorský rukopis, Věčnej hřích a Jasnej den mimoděk lehce připomínají jeho největší hit z devadesátých let Tisíce jmen.

Celkově je album Tak se věci mají příjemně písničkové. Charakteristické pro něj jsou zručně napsané a prožitkem či upřímným pocitem nabité texty a také potvrzuje výraz, se kterým Něžná noc přišla před dvěma lety. Spojení Šrůmové a Hedla je umělecky šťastné a plodné.

Něžná noc: Tak se věci mají

Galén, 39:57

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám