Hlavní obsah

RECENZE: B. A. Paris napsala opět thriller s přesahem

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce se autorce vystupující pod pseudonymem B. A. Paris podařilo zaujmout prózou Za zavřenými dveřmi. Nyní svůj úspěch opakuje. Thriller V pasti lží je povedeným kouskem v žánru. Jeho silnou stránkou je totiž tematický přesah.

Foto: nakladatelství Motto

Obal knižní novinky.

Článek

Domácí násilí, které není vůbec těžké schovat a naopak ho nahradit přesvědčivou maskou dokonalého partnerského štěstí, obestřeného pozorností a luxusem. To bylo námětem úspěšného románu Za zavřenými dveřmi.

Optikou oběti, na které je pácháno pro vnější svět neviditelné příkoří, vypráví Paris i svůj druhý příběh. Domácí násilí nahradila novým tématem, předčasnou demencí, rozpadající se pamětí a potřebou péče blízkého.

Zároveň je tu výrazným motivem, který je pečlivě ohledáván, pocit viny za neposkytnutou pomoc jinému člověku.

Nový román v sobě nese o něco méně naléhavé poslání, text je však zralejší, méně nejistý a je psán s o poznání svižnější dynamikou, která byla nejvýraznějším kamenem úrazu prvotiny. Je použit obdobný vyprávěcí postup – sledujeme po dnech zaznamenané myšlenkové toky hlavní hrdinky.

Šťastně vdaná Cass pracuje jako učitelka, přičemž se s ní setkáváme na začátku letních prázdnin. Za bouřky v noci projíždí domů nebezpečnou cestou, kde v dešti potká odstavené auto jiné ženy. Zastavením jí demonstruje možnost pomoci, žena však nijak nereaguje, jen nečinně hledí, proto Cass odjede. Ráno se objeví zpráva, že žena byla nalezena zavražděná.

Paris pojmenovává stavy a okamžiky v životě ženy, které matka zemřela po letech boje s předčasnou demencí, jíž onemocněla v pouhých čtyřiačtyřiceti letech. Velmi dobře také zachycuje emoce, které z těchto stavů prýští – strach, smutnou rezignaci, šok z vlastního chování.

B. A. Paris: V pasti lží

Motto, překlad Karolina Medková, 304 strany, 349 Kč

Celkové hodnocení 85 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám