Hlavní obsah

Křivoklát opět ovládne film noir, upozorní i na Skandinávii

Novinky, Stanislav Dvořák

Další ročník Noir Film Festivalu se koná na Křivoklátě 23. až 26. srpna. Obzvláště se zaměří na sever Evropy, ale i na Hollywood.

Foto: Noir Film

Noirová herečka Eleanor Parkerová

Článek

I když klasický noir nebývá spojován se švédskými a s norskými filmy, pořadatelé téma pojímají moderně a široce.

„Návštěvníci festivalu se mohou těšit na skutečné perly: neznámé tituly z produkce Dánska, Norska, Švédska a Finska 40. a 50. let, v nichž diváci budou moci rozeznat pozoruhodné paralely se soudobou hollywoodskou produkcí a objevovat více či méně zřejmé vlivy ikonických děl americké kinematografie,” láká Jana Bébarová z pořádajícího týmu.

Jiným tématem festivalu bude vězení. Noirový režisér Jules Dassin bude zastoupen filmem Hrubá síla (1947), kde poprvé použil Burta Lancastera, svůj herecký objev. Drama má i sociální rozměr a pozoruhodnou postavu sadistického dozorce. Film Vzpoura v bloku 11 (1954) je zajímavý na svou dobu neobvyklou pseudodokumentární formou a řadou neherců. V kleci (1950) je zase „ženský noir”, ve kterém Eleanor Parkerová hraje trestankyni, a za svůj mimořádný výkon byla oceněna na festivalu v Benátkách.

Pozornost bude věnována i dalším hvězdám klasického Hollywoodu, jako jsou herečka a režisérka Ida Lupinová (1918–1995) a herec Robert Ryan (1909–1973).

Z českých tvůrců připomenou Hynka Bočana, jenž v dubnu oslaví 80. narozeniny. V šedesátých letech se zapsal do dějin třeba kunderovskou adaptací Nikdo se nebude smát (1965) nebo páralovským snímkem Soukromá vichřice (1967). V trezoru skončily dva komunistům nepohodlné temné snímky – historické drama z doby třicetileté války Čest a sláva a Pasťák z ústavu pro mládež.

Informace o vstupenkách a další detaily na www.noirfilmfestival.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám