Hlavní obsah

Oscar za vizuální efekty ocenil i práci českého studia UPP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles/Praha

Jedna z letošních filmových cen Oscar ocenila i práci českých trikových specialistů. Ocenění v kategorii vizuální efekty získal snímek Blade Runner 2049, na jehož výrobě spolupracovala česká společnost Universal Production Partners (UPP). Část efektů se vyráběla v jejím pražském studiu.

Foto: Falcon

Dystopický svět Blade Runnera 2049

Článek

„V UPP se vyrobilo více než dvě stovky trikových záběrů,” uvedla společnost v tiskovém prohlášení. V Praze vznikly například miniatury filmového města, studio pracovalo i na scéně zrození postavy replikantky či na jednom ze zásadních soubojů.

Čeští specialisté si nejvíce cení scény v galerii zastaralých modelů replikantů, pro níž režisér Denis Villneuve požadoval, aby figuríny visící na drátech v prázdných kádích prováděly jemný pohyb. Češi toho nejprve chtěli dosáhnout pomocí 2D metody, avšak i kvůli problémům s odrazy a stíny vrhanými figurínami nakonec zvolili náročnější trojrozměrný postup a 3D scan postav.

„Důvodů slavit tedy pár máme a já jsem pyšný na celý tým, který se pod vedením (supervizora vizuálních efektů) Viktora Mullera a (producentky vizuálních efektů) Lenky Líkařové už dostal do té nejvyšší filmové společnosti,” dodal v prohlášení ředitel UPP Vít Komrzý.

Vizuální efekty tohoto snímku již v únoru získaly cenu Britské filmové akademie BAFTA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám