Hlavní obsah

Zemřel hudební publicista Vojtěch Lindaur

Právo, jaš

Ve věku 60 let zemřel v pondělí 8. ledna v Praze hudební publicista Vojtěch Lindaur. Podlehl vleklým zdravotním problémům. Odešla tak jedna z nejvýraznějších osobností české hudební žurnalistiky posledních čtyřiceti let, skvělý stylista, hudební znalec a vzor mnoha mladších kolegů.

Foto: ČTK

Hudební publicista Vojtěch Lindaur

Článek

Narodil se 12. září 1957 v Plzni. Vystudoval rozhlasovou žurnalistiku na Fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze. V osmdesátých letech byl šéfem Kulturního domu Opatov v Praze, kde pracoval současně jako dramaturg. Z tohoto místa musel odejít po koncertu německé zpěvačky Nico v říjnu 1985 kvůli tomu, že vystoupení nebylo schváleno komunistickými orgány.

Do roku 1989 přispíval do časopisů Melodie, Gramorevue či Hudební věda, pod pseudonymem přispíval i do samizdatů. Po sametové revoluci byl jedním ze zakladatelů hudebního časopisu Rock & Pop, kde byl nejprve zástupcem šéfredaktora a od roku 1993 šéfredaktorem.

V roce 2014 stál u zrodu hudebního časopisu Rock & All. Přispíval i do MF Dnes, Lidových novin, Reflexu a dalších periodik, na Rádiu Beat moderoval vlastní pořady Beatová klenotnice a Svěženky. Byl rovněž autorem několika hudebních publikací.

Od 30. ledna do 31. prosince 1992 byl členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V letech 2003 až 2017 učil hudební publicistiku na Vyšší odborné škole publicistiky v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám