Hlavní obsah

Před 60 lety zemřel legendární malíř Josef Lada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Josef Lada zemřel před 60 lety, 14. prosince 1957. Jeho pojetí Švejka, kocoura Mikeše nebo zimní vesnické krajiny dodnes platí za ikonická. Jsou jich plné kalendáře. Jako grafik a ilustrátor obdařil Lada nezaměnitelným rukopisem, poetičností a humorem téměř 200 knih pro dospělé a 120 pro děti.

Foto: Martin Pekárek/CNC , Profimedia.cz

Ladův Hastrman

Článek

Josef Lada se narodil 17. prosince 1887 jako nejmladší ze čtyř dětí ševce ve středočeských Hrusicích, v nichž čerpal inspiraci po celý život. Vyučil se jako knihař-zlatič v Praze, kde navštěvoval večerní kurzy kreslení na uměleckoprůmyslové škole.

Již před první světovou válkou se prosadil jako karikaturista v humoristických časopisech a od 20. let byl vyhledávaným ilustrátorem. Dvacet let pracoval též jako redaktor nakladatelství Melantrich, kde vedl nedělní přílohu Českého slova a podílel se na dětské příloze Lidových novin.

Foto: Profimedia.cz

Švejk

Foto: Milan Malíček, Právo

Výstava v pražské Galerii Tančící dům

Foto: Profimedia.cz

Z výstavy Joefa Lady

Od roku 1940 se věnoval vlastní výtvarné a literární tvorbě. Nezapomenutelné jsou Ladovy ilustrace pohádek Jiřího Mahena, Boženy Němcové či děl Karla Havlíčka Borovského. Ladovým klíčovým autorem byl ale jeho přítel Jaroslav Hašek, s nímž ho pojil i podobný smysl pro humor, takže Haškovy Osudy dobrého vojáka Švejka nemohl ilustrovat nikdo jiný.

Jeho díla mají také značnou finanční hodnotu. Letos prošlo tuzemskými dražbami 39 jeho děl, 25 z nich našlo kupce. Jen na listopadové aukci Galerie Kodl se prodalo pět Ladových děl za 4,7 miliónu korun. Nejdražším dílem Josefa Lady, které se na aukcích v Česku kdy prodalo, je soubor osmi velkoformátových kolorovaných kreseb na kartonu Jak se dělají noviny z roku 1928. Nový majitel za ně před rokem zaplatil přes 3,5 miliónu korun.

Ladova díla jsou oblíbená, výstavy jeho děl se konají často a patří k nejnavštěvovanějším. Poslední větší přehlídky se konaly přibližně před deseti lety, také u příležitosti malířova životního jubilea. Výstavu v pražském Obecním domě na přelomu let 2007 a 2008 vidělo přes 61 000 diváků; přestože se konala od poloviny listopadu, stala se denním průměrem návštěvníků nejnavštěvovanější výstavou roku 2007 i 2008. Dalších skoro 15 000 lidí přišlo na jinou Ladovu výstavu v roce 2007 v Muzeu umění Olomouc. Letos se konala velká výstava v opavském Domě umění a v polovině listopadu začala jiná v pražském Tančícím domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám