Hlavní obsah

Jacksonův Thriller je po 35 letech stále nejprodávanějším popovým albem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 35 lety, 30. listopadu 1982, vyšlo šesté studiové album amerického zpěváka Michaela Jacksona Thriller, které se s prodejem podle některých zdrojů přes 100 miliónů kusů stalo komerčně nejúspěšnějším albem v dějinách pop-music.

Foto: Epic Records

Album Thriller

Článek

Desku natáčel zpěvák, který zemřel předčasně v roce 2009, od dubna do listopadu 1982 v hollywoodském studiu Westlake Recording a jejím producentem byl slavný Quincy Jones. Deska vyšla u společnosti Epic Records a o dva roky později album vyšlo u Supraphonu i v tehdejším Československu.

Deska trvá necelou třičtvrtěhodinu a je na ní devět písniček. Čtyři skladby si napsal sám Jackson, který je na obalu desky vyfocen v bílém obleku a černé košili. Kromě titulní písně jsou na albu hity jako Billie Jean, Beat It (s kytarovým sólem hardrockového hudebníka Eddie Van Halena), Wanna Be Startin’ Somethin’ nebo The Girl Is Mine (s hostujícím Paulem McCartneym).

Foto: Phil Klein, Reuters

Michael Jackson na snímku z roku 2005

Souběžně s uvedením desky se na televizní stanici MTV objevilo videoklipové ztvárnění titulní písně, které odstartovalo novou éru ve vizuálním provedení hudby. Ve své době nejdražší video, které stálo 800 000 dolarů, natočil režisér John Landis. Téměř čtrnáctiminutový krátký film s hororovou tematikou ukázal tančící zombie i Jacksona s maskou vlkodlaka.

V roce 1984 dostal Jackson v souvislosti s Thrillerem osm sošek Grammy – nejvíce, kolik bylo do té doby sólovému interpretovi v jednom roce uděleno. Tento Jacksonův rekord překonal až Carlos Santana, který obdržel devět cen Grammy za album Supernatural (1999). V roce 2008 přijala Thriller pro nezpochybnitelný kulturní význam do svých sbírek knihovna amerického Kongresu. Podle knihovny album dosáhlo až „mystického národního i světového úspěchu”.

Jackson odmala zpíval se svými bratry ve skupině Jackson 5 a již v roce 1971 vydal první sólové album Got to Be There. Kromě Thrilleru se i další desky prodávaly po desítkách miliónů. Novou vlnu zájmu o jeho hudbu vyvolala až Jacksonova smrt v červnu 2009, způsobená předávkováním sedativy.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám