Hlavní obsah

Přijedou chrabří bojovníci. Filmasia se zaměří na Hongkong a Koreu

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival asijských filmů začíná už 6. prosince v pražských kinech Lucerna či Ponrepo. Mimo jiné bude oslavou hongkongské kinematografie, do Prahy proto míří režiséři Derek Kwok a Clement Cheng, kteří přivezou snímek Chrabří bojovníci i představitele hlavní role Teddyho Robina.

Foto: Filmasia

Festival Filmasia

Článek

Cheng s kolegou také slíbili společnou masterclass a ve druhé polovině festivalu na FAMU proběhne seminář o hongkongském filmu s kritikem a výkonným ředitelem Hongkongského filmového festivalu Rogerem Garciou.

Chrabří bojovníci, uvádění 8. prosince, mají být „poctou hongkongským bojovým filmům z 60. a 70. let.” Jeden z komerčně nejúspěšnějších hongkongských filmů v dějinách, Volavka, byl zase předlohou americké Skryté identity Martina Scorseseho.

Film Bdělé sny v Praze osobně uvede režisér a zpěvák Teddy Robin a následovat bude Policejní hlídka PTU od mistra stylových thrillerů Johnnieho Toa.

Známý melancholik Wong Kar-Wai bude zastoupen nejnovějším snímkem Velmistr.

Festival uvede také drama Dny a noci v Tin Shui Wai nebo thriller Paradox ze série SPL, k němuž si režisér Wilson Yip na choreografii akčních scén přizval legendárního Sammo Hunga.

Taxikář na Oscary

,,Jsme velice potěšeni, že je v programu restaurovaná 4K verze průkopnického nezávislého filmu Made In Hong Kong režiséra Fruit Chana. Je nasnadě, že právě tento stěžejní film, jenž vznikl v roce 1997, spatřil obnovené světlo světa digitálních projekcí v roce 2017,“ uvedl filmový kritik a host festivalu Roger Garcia.

Hit korejských kin Taxikář ze Soulu vznikl volně podle skutečných událostí a vypráví o cestě soulského taxikáře a německého reportéra, kteří mapují studentské povstání a následný masakr civilistů v Kwangdžu v květnu 1980. Jižní Korea snímek vysílá i na Oscary.

Z dalších korejských filmů jmenujme třeba historické drama Pevnost o čchingské invazi, kde se hlavní role ujal Lee Byung-hun, známý i z hollywoodských velkofilmů G.I. Joe (2013) nebo Sedm statečných (2016), V.I.P Park Hoon-junga, Nelítostnou o nájemné vražedkyni, Claiřin fotoaparát a Útěk z Hašimy, akční příběh o útěku Japonci vykořisťovaných korejských horníků. Podrobnosti najdete na filmasia.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám