Hlavní obsah

Festival francouzských filmů slaví

Právo, Věra Míšková

Předpremiéra životopisného filmu režiséra Michela Hazanaviciuse Obávaný o slavném režisérovi Jean-Lucu Godardovi zahájí ve středu v pražském kině Lucerna 20. Festival francouzského filmu. Ten se ponese v duchu oslavy.

Foto: Artcam

Catherine Deneuveová a Catherine Fortová ve filmu Polibek.

Článek

K jejím, a tedy i ke světovým počátkům se přehlídka vrátí dokumentárním snímkem Bratři Lumierové, což je soubor krátkých filmů, které Louis a Auguste Lumierovi natočili před více než 120 lety. Historii kinematografie přiblíží i Putování francouzským filmem.

Oslavy doplní Obávaný, v němž Godarda hraje Louis Garrel, známý například ze životopisného filmu Saint Laurent, který festival uvede a v němž ztvárnil Jacquesa de Baschera.

V rámci předpremiérových uvedení je připraveno patnáct snímků, k oslavám bude patřit i výběr z festivalu v Cannes z let 2011 až 2016, tradiční částí festivalu je sekce Výběr české kritiky, kde se devět snímků utká o Cenu diváků TV5MONDE.

Rodin i strašná zpěvačka

Pražská část přehlídky nabídne retrospektivu díla režiséra Jeana Pierra Melvilla, od jehož narození uplyne letos sto let. Uvedeno bude šest snímků včetně filmů Kněz Léon Morin, Práskač nebo Bob hazardér, které se staly odrazovým můstkem filmové kariéry Jeana-Paula Belmonda a Alaina Delona.

Slavná herečka Catherine Frotová, známá u nás zejména z filmů Z prezidentské kuchyně a Marguerite o nejstrašnější zpěvačce na světě (v americké verzi ji hrála Meryl Streepová), uvede na festivalu spolu s režisérem Martinem Provostem pražskou premiéru filmu Polibek od Beatrice, ve kterém hraje po boku Catherine Deneuveové. S životopisnými filmy se ve Francii zřejmě roztrhl pytel – snímek Rodin uvede jeho režisér Jacques Doillon a na slavnostní předpremiéru Gauguina, kterého hraje Vincent Cassel, přijede jeho režisér Edouard Delluc.

Do dějin francouzského filmu uvede také výstava Gaumont – 120 let kinematografie, která v Galerii 35 představí práci věhlasného filmového studia. Kromě Prahy se festival představí i v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám