Hlavní obsah

Czech Press Photo vyhrál snímek z Libanonu, bodoval i Zeman s hůlkou

Právo, Novinky, ČTK, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítěznou fotografií 23. ročníku Czech Press Photo se stal snímek Martina Bandžáka s názvem Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem, která zachycuje dav lidí při manifestaci v Libanonu. „Přestože fotograf nemohl pořídit snímek klasickou profesionální technikou, ale jen mobilním telefonem, podařilo se mu docílit toho, že je snímek dostatečně vypovídající a působivý,“ řekl Petr Josek, předseda foto poroty soutěže Czech Press Photo 2017, jíž je Právo mediálním partnerem.

Foto: Czech Press Photo - Martin Bandžák

Fotografií roku se stal snímek Martina Bandžáka Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem.

Článek

Bandžák působí v regionu pod humanitární organizací Magna, která pomáhá uprchlíkům ze Sýrie. Jak uvedl, na stadion, kde se odehrávaly oslavy Hizballáhu, ho pozvali místní známí. „Tisíce zfanatizovaných lidí, dav podpořený propagandou... Všichni mávali vlajkami na počest jejich lídra Hassana Nasralláha,“ popsal atmosféru oslav. V davu ho pak zaujal chlapec se zlatým boxerem na ruce, který stál na ramenou jednoho z mužů a zpíval s ostatními bojové chorály.

Autor Fotografie roku se stal zároveň vítězem kategorií Problémy dnešní doby a Portrét se snímkem mladé nikaragujské kojící matky. Ta je stejně jako Fotografie roku černobílá.

Foto: Martin Bandžák, ČTK

Vítězem soutěže Czech Press Photo v kategorii Portrét se stal Martin Bandžák z agentury Magna se snímkem mladé nikaragujské kojící matky.

Kategorii Aktualita vyhrála fotografie Roberta Barky Ano Erdoganovi, Ne demokracii. Zachycuje davy příznivců prezidenta Erdogana v nočních ulicích po volbách v Turecku.

Foto: Barka Robert, ČTK

V soutěži Czech Press Photo v kategorii Aktualita vyhrála fotografie Roberta Barky Ano Erdoganovi, Ne demokracii. Zachycuje davy příznivců prezidenta Erdogana v nočních ulicích po volbách v Turecku.

První cenu v kategorii Lidé, o kterých se mluví, má snímek Roberta Sedmíka s názvem Támhle je mikrofon. Zachycuje konflikt prezidenta Miloše Zemana s premiérem Bohuslavem Sobotkou na Pražském hradě ve chvíli, kdy se v květnu čekala demise vlády. Přestože premiér s demisí nepřišel, Zeman jednal tak, jako by se tak stalo, a Sobotku svou hůlkou odkázal k mikrofonu. Ze sálu odešel před tím, než Sobotka skončil projev.

Foto: Sedmík Robert, ČTK

Vítězem soutěže Czech Press Photo v kategorii Lidé, o kterých se mluví, se stal Robert Sedmík se snímkem Támhle je mikrofon.

Mezinárodní porota hodnotila práce více než 500 fotografů a dokumentaristů, kteří poslali celkem 7333 snímků a videí, což v historii soutěže představuje rekord. Rozhodovala v devíti různých foto a třech video kategoriích.

Součástí soutěže je Grant Prahy neboli roční stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn města, které na doporučení mezinárodní poroty uděluje pražský primátor. Letos byl udělen mladému uměleckému fotografovi Matěji Derecku Hardovi.

Po úterním vyhlášení výsledků se ve středu na Staroměstské radnici v Praze otevírá výstava vítězných a dalších vybraných fotografií a videí 23. ročníku soutěže Czech Press Photo, která potrvá od 22. listopadu do 30. ledna. „Prací bude 500, mnohé budou prezentovány i na obrazovkách, které byly na místě za tím účelem nainstalovány,“ dodala Veronika Souralová, ředitelka Czech Press Photo.

Foto: Czech Press Photo - Martin Bandžák

Fotografií roku se stal snímek Martina Bandžáka Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem.

Podle poroty má vítězná fotografie výraznou autorskou invenci a fotografickou kvalitu. Porotu oslovila svými obrazovými kvalitami, silnou atmosférou, světlem, kompozicí i emocemi. „V kontextu soutěže představuje symbolickou připomínku nevyřešených politických konfliktů na Blízkém východě, jež nadále ovládají naši politickou diskusi,” uvedla porota.

Bandžákovy fotografie většinou zobrazují lidi, kteří žijí na okraji společnosti. Za své snímky získal několik ocenění, včetně Fotografie roku Czech Press Photo 2010 za portrét zraněného děvčete po zemětřesení na Haiti. Bandžák působí v blízkovýchodním regionu díky humanitární organizaci Magna, již spoluzakládal a která poskytuje zdravotní pomoc utečencům ze Sýrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám