Hlavní obsah

Bill Murray má vlastní festival v Biu Oko

Pražské Bio Oko uvede od 24. října do 29. října devět snímků amerického herce Billa Murrayho. Přehlídku komika, který začínal na počátku 70. let v populární show Saturday Night Live, zahájí 24. října film Miluj souseda svého z roku 2014. Murray v něm ztvárnil stárnoucího válečného veterána Vincenta, informoval Jakub Fürst.

Foto: Open Road Films

Bill Murray ve filmu Rock the Kasbah

Článek

Návštěvníci přehlídky uvidí filmy jako Krotitelé duchů, Na hromnice o den více, nebo Ztraceno v překladu, za který Murray získal Zlatý Globus za nejlepší mužskou hereckou roli v komedii či muzikálu.

„Když zadáte jeho jméno do vyhledavače, vyjede vám kromě půl století zaoceánské popkultury také dvacet tisíc animovaných gifů. Toho chlapa prostě můžete použít skoro na všechno. Ať už se v minulosti potápěl jako Steve Zissou, lámal květiny s Jimem Jarmuschem nebo se ztrácel v Tokiu se Sofií Coppolou, vždycky z toho byl film, který přežil svou dobu a ke kterému se vyplatí čas od času vrátit. Vybrat devět filmů téhle ikony pro naši přehlídku byla čistá radost,” uvedl ředitel Bia Oko David Beránek.

Diváci v Biu Oko dále uvidí příběh příběh notorického blázna A co Bob?, podmořskou variaci na život Jacques-Yvese Cousteaua Život pod vodou, cestu za čtyřmi zásadními ženami v životě jednoho starého mládence ve Zlomených květinách, příběh sysla, golfového hřiště a teenagerů v Caddyshackovi nebo kavárenskou pohodu Kafe a cigára.

Murray má oltář

„Bill Murray je zatím jediným hercem, kterému jsme v našem kině postavili oltář. Spolu se svými kolegy jsme prošmejdili největší internetovou aukční síň eBay a nakoupili reklamní předměty k jeho starším filmům. Nic z toho si ale nenecháme, vše budou moci vyhrát naši diváci v soutěžích, které jsme pro ně připravili,” uvedl Beránek.

Zájemci tak mohou získat originální hračky z 80. let k filmu Krotitelé duchů, téměř půlmetrového tančícího sysla na baterky z Caddyshacka, halucinogenní triko s motivem hlavy Billa Murrayho nebo knihu o Wesu Andersonovi. Všechny filmy budou uvedeny v originálním znění s českými titulky a ke každé vstupence návštěvníci obdrží marshmallow jako narážku na legendární postavu Marshmallow Mana z filmu Krotitelé duchů.

Reklama

Výběr článků

Načítám