Hlavní obsah

Zemřel Jan Tříska

Aktualizováno

Po sobotním pádu z Karlova mostu v Praze zemřel v nemocnici herec Jan Tříska ve věku nedožitých 81 let. Novinkám informaci potvrdil důvěryhodný zdroj, se kterým herec v poslední době spolupracoval.

Průřez filmovou tvorbou Jana Třísky

 
Článek

Tříska spadl v sobotu po 16. hodině z Karlova mostu do řeky Vltavy, odkud ho vytáhla dvojice ve výletní lodi. Podařilo se jej resuscitovat a záchranáři ho převezli  na anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) v pražské Vojenské nemocnici ve Střešovicích.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jan Tříska na snímku z roku 2007

Tříska, který se narodil 4. listopadu 1936 v Praze, vystudoval DAMU a uplatnil se v Národním divadle nebo v Divadle za branou. Už v padesátých letech také zkusil štěstí u filmu, šlo o filmy jako Váhavý střelec, Pět z milionu či Kruh.

Výraznější byly snímky z šesté dekády, například komedie Domácí víno, drama Lidé z maringotek a pohádková Popelka.

Objevil se také ve slavném televizním seriálu Záhada hlavolamu podle knížek Jaroslava Foglara. V roce 1976 si zahrál lékaře v legendární komedii Jiřího Menzela Na samotě u lesa.

Foto: Profimedia.cz

Jan Tříska s někdejším prezidentem Václavem Havlem na fotografii z roku 1998

Foto: Jiří Rubeš/CNC, Profimedia.cz

Jan Tříska jako Král Lear

Foto: Profimedia.cz

Jan Tříska s manželkou Karlou Chadimovou na Plese v opeře v Brně 2014

Tříska si jako jeden z nejtalentovanějších herců generace 60. let vysloužil přezdívku český Marlon Brando. V roce 1977 se rozhodl pro emigraci z komunisty ovládané země. Usadil se v Kalifornii, dokázal prorazit i v Hollywoodu.

Do jeho amerického období patří některé výrazné a mezinárodně slavné snímky. V roce 1981 jej Miloš Forman obsadil do filmu Ragtime, pak si zahrál ve sci-fi 2010: Druhá vesmírná odysea a v devadesátých letech opět spolupracoval s Milošem Formanem na dramatu Lid versus Larry Flynt. Za něj byli nominováni na Oscara jak Miloš Forman, tak i hlavní herec Woody Harrelson.

Foto: Ham/CNC, Profimedia.cz

Jan Tříska s Janem Rumlem na akci Paraple v roce 2002

Foto: Profimedia.cz

Jan Tříska s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou a Dagmar Havlovou při zahájení Febiofestu v březnu 2017

Foto: Josef Strouhal, Právo

Jan Tříska

Po emigraci se komunistický režim v Československu snažil Třísku, který měl vždy blízko k disentu, vymazat z povědomí lidí. Filmy či například televizní seriál F.L.Věk, ve kterých hrál, se nesměly vysílat. Po změně režimu v roce 1989 se vrátil do českého povědomí triumfálními výkony v roli krále Leara na jevišti a jako učitel Igor Hnízdo ve filmu Obecná škola.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Tříska na zahájení filmového festivalu Febiofest v březnu 2017

Foto: Lucernafilm - Alfa

Jan Tříska jako učitel Igor hnízdo ve filmu Obecná škola.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž spadl z Karlova mostuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

V Česku se po roce 1989 objevil také například ve filmech Řád, Rok ďábla, Želary, Jedna ruka netleská, Horem pádem, v poslední době ve filmu Jana Svěráka Po strništi bos. V divadle vystupoval například na Letních shakespearovských slavnostech, hrál i v Divadle Na Jezerce.

Od roku 1982 žil v Los Angeles s manželkou Karlou, původně herečkou, dnes manažerkou v hotelu Bel Air, s kterou mají dcery Karlu a Janu. Byl znám jako asketa, měl rád pořádek, dobrou a zdravou kuchyni, nekouřil, nepil alkohol, nevyhledával večírky a běhal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám