Hlavní obsah

Nové Město nad Metují uvítá filmové komedie

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpoledním koncertem Davida Krause s kapelou a večerní slavnostní projekcí rodinné komedie Špunti na vodě začne v neděli 17. září v Novém Městě nad Metují Festival české filmové komedie, známý dosud spíše pod názvem Novoměstský hrnec smíchu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Patronem festivalu je Jan Hrušínský.

Článek

Zkrácený název je první ze dvou změn letošního již 39. ročníku přehlídky. Tou druhou je po několika letech návrat k podzimnímu termínu (ještě loni se konal v červnu).

„V podstatě se vracíme ke kořenům – festival ve svých počátcích měl podzimní termín, který je výhodnější, protože nejsme mezi Zlínem a Karlovými Vary,“ říká ředitel Zdeněk Krákora, který převzal vedení festivalu loni po dlouholeté ředitelce Iloně Daňkové. Patronem je, také od loňska, herec a principál pražského Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

Do 23. září se divákům i odborné porotě, v níž zasednou například kameraman Josef Hanuš, výtvarník Vladimír Suchánek, režisér Zdeněk Zelenka či hudebník Daniel Barták, představí tucet soutěžních filmů, které měly premiéru v kinech od minulého ročníku.

Jedinečností novoměstského festivalu zůstává divácká cena – Novoměstský hrnec smíchu, který získá film, jímž se diváci při soutěžní přehlídce nejvíce prosmějí, přičemž „smíchoměřiči“ jsou rozmístěni mezi diváky a měří prosmátý čas. Ten pak podílem na délku filmu určí procentuální podíl smíchu. Vítězné filmy z let 2012 až 2016 si mohou diváci připomenout denně od 15 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám