Hlavní obsah

RECENZE: Trapný padesátky balancují mezi vtipem a opravdovou trapností

Novinky, Karolína Hanzelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize vsadila na tvůrčí hlas spisovatelky Ireny Obermannové, která napsala dvanáctidílný seriál Trapný padesátky o tématu jí blízkém. Začíná v pondělí ve 21.00 na ČT1. Trojice hlavních hrdinek právě překročila padesátku a snaží se o jediné – hlavně nebýt trapné.

Foto: Česká televize

Představitelky hlavních hrdinek zleva Klára Melíšková, Pavla Tomicová a Alena Mihulová.

Článek

Seriál vás vtáhne do příjemného prostředí malebného bytu hlavních hrdinek Emy (Pavla Tomicová), Anči (Alena Mihulová) a Mii (Klára Melíšková). Podle autorů si svou padesátiletou trapnost užívají půvabně a spokojeně. Zbavily se veškerých zábran, jsou trapné na plné pecky a dělají klidně všechno, co se zdá být v jejich věku nevhodné.

Avšak pohled tvůrců ne tak úplně odpovídá seriálové realitě. Přes skvělé výkony ústředních hereček to spíše působí, že tahle energická a bláznivá trojice si naopak není ochotná připustit, že už je jim padesát. Místo toho se chovají jako poblázněné iracionální puberťačky a v divákově oku jim to příliš nelichotí.

Foto: Česká televize

BLABL

Účel se tu trochu minul s účinkem a z pohledu do života hrdinek to vypadá, že padesátka je ten nejhorší věk vůbec. Deprese jsou na denním pořádku, v kapse s sebou vždy nosí zásobu antidepresiv a nevědí, jakým směrem se jejich život má dál ubírat.

Jaké to je být ženou v domácnosti, když nemáte manžela, milence ani děti, nebo sochařkou, která tvoří z odpadků? Nebude se čemu divit, když divákům bude hlavních hrdinek nakonec líto proto, že dopadly, jak dopadly.

Přestože Česká televize přislíbila jak ženskému, tak mužskému publiku komediální seriál, ve skutečnosti se jedná spíš o směs grotesky s reálnou trapností. Muži se na něj tak budou dívat pravděpodobně jen z donucení, ženy by snad uvítaly příjemnou oddychovku v případě, že by nepřemýšlely nad nepřítomnou pointou seriálu.

Celkové hodnocení: 40 % 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám