Hlavní obsah

Zemřela ikona country Glen Campbell

Novinky, hro

Ve věku 81 let zemřel v úterý Glen Campbell, legenda žánru country a držitel několika cen Grammy. Hudebnímu magazínu Rolling Stone to potvrdila nahrávací společnost Universal Music, pod níž Campbell působil. Během své bezmála šedesátileté kariéry prodal přes 45 milionů alb, v roce 1968 překonal v prodejích i legendární Beatles.

Foto: Phil Mccarten, Reuters

Glen Campbell na snímku z roku 2008 ve svém domově v Malibu

Článek

Zpěvák zemřel v úterý kolem 10. hodiny místního času. Dlouhá léta bojoval s alzheimerovou chorobou, zemřel v Nashvillu v centru pro pacienty s touto nemocí. „S těžkým srdcem oznamujeme, že náš otec, dědeček a legendární zpěvák a kytarista Glen Travis Campbell prohrál ve věku 81 let svůj boj s alzheimerovou chorobou,” oznámila dle stanice Fox News zpěvákova rodina.

Campbell v roce 1967 vyhrál hned čtyři ceny Grammy v kategorii country a pop, za svou kariéru vydal víc než 70 alb, z toho 12 zlatých. Mezi jeho největší hity patří Rhinestone Cowboy, Gentle on My Mind, Wichita Lineman či Galveston. Úspěch slavil zejména v šedesátých a sedmdesátých letech. Hrát na kytaru se naučil ve čtyřech letech, vlastní skupinu měl už krátce po dvacátých narozeninách. Jako kytarista doprovázel Franka Sinatru, Elvise Presleyho nebo skupinu Beach Boys.

Campbell se v dějinách americké country zařadil po bok hvězd Johnyho Cashe, Roye Clarka nebo Kennyho Rogerse. Stejně jako oni se často objevoval v televizních show, kde ho sledovaly desítky milionů diváků. Se svými příznivci se rozloučil na závěrečném turné v letech 2011-12. Ještě předloni získala cenu Grammy jeho píseň I'm Not Gonna Miss You.

Vedle zpěvu se Campbell proslavil také jako herec. V roce 2014 vznikl o jeho boji s alzheimerem dokument I'll Be Me.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám