Hlavní obsah

Zemřel Paolo Villaggio, slavný účetní Fantozzi

Aktualizováno

Ve věku 84 zemřel v Římě italský herec Paolo Villaggio, představitel ušlápnutého účetního Uga Fantozzio, kterého ztvárnil v řadě komedií. O jeho úmrtí v pondělí na Facebooku informovala jeho dcera.

Ukázka z filmu Maléry pana účetního

 
Článek

Villagio se narodil v roce 1932 v italském Janově a během své filmové kariéry ztvárnil řadu postav, z nichž nejznámější je zřejmě účetní Ugo Fantozzi. S tou se setkali také čeští diváci, a to v několika komediích. Nejznámější a českými televizemi často reprízovaná je ta s názvem Maléry pana účetního.

Foto: Profimedia.cz

Paolo Villaggio na fotografii z roku 2015

Nejedná se však o první film s touto postavou, tím byla komedie Fantozzi z roku 1975. K postavě účetního, ponižovaného jeho absurdně přísným až obsesivním šéfem, jehož manželka s dcerou vynikaly pozoruhodnou ošklivostí, se Villaggio vracel pravidelně, natočil jich více než desítku, nutno však přiznat, že s proměnlivým diváckým úspěchem. Fantozzi je hlavním hrdinou i jeho osmi knih.

Foto: Profimedia.cz

Z filmu Fantozzi (1975)

Kromě komedií s nešťastným účetním však hrál i ve filmech takových režisérů, jako byli (či jsou) Federico Fellini, Ermanno Olmi či Lina Wertmüllerová.

Villaggio původně začal studovat právo, později však zběhl ke světštějším zaměstnáním. Pracoval kupříkladu jako úředník v ocelárně – a povaha této práce jej inspirovala právě k vytvoření postavy Fantozziho. Jako ušlápnutý účetní pronásledovaný nebetyčnou smůlou vystoupil poprvé v televizi a později se mu věnoval i v krátkých příbězích pro časopisy.

Za přínos italské kinematografii získal Villaggio Zvláštního Zlatého lva na MFF v Benátkách v roce 1992.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám