Hlavní obsah

World Press Photo vyhrál snímek vraždy ruského ambasadora v Ankaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Prestižní fotografickou soutěž World Press Photo za rok 2016 v pondělí vyhrál snímek tureckého vraha ruského velvyslance v Ankaře. Autorem záběru, při kterém mu šlo o život, je fotograf agentury AP Burhan Ozbilici. V kategorii sportovní reportáže byl oceněn český fotograf Michael Hanke. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Fotograf agentury AP Burhan Ozbilici (vpravo) při rozhovoru se šéfem nadace World Press Photo Larsem Boeringem při udělování ocenění v Amsterdamu. Na projekci vítězná fotografie zachycují atentát na ruského velvyslance v Turecku.

Článek

Ve chvíli, kdy turecký policista začal 19. prosince v galerii turecké metropole střílet na ambasadora Andreje Karlova, se všichni přítomní skrývali a báli se o život. Turecký fotograf riskoval a nafotil sérii snímků, kterou nazval Vražda v Turecku.

Karlova zabil na vernisáži v ankarské galerii policista 22letý Mevlüt Mert Altintaş, který naznačil bezprostředně po činu, že šlo o pomstu za bombardování a dobytí severosyrského Aleppa. Poté ho turecká policie zastřelila.

Foto: Handout, Reuters

Vrah ruského velvyslance Mevlut Mert Latintas na vítězné fotografii World Press Photo

Podle předsedy letošní poroty World Press Photo je vítězný snímek mimořádně působivý. „Myslím si, že Burhan byl ohromně statečný, dokázal v ovzduší strachu neuvěřitelně zachovat klid a pořídil velkolepé záběry,“ řekl šéf odborné poroty Stuart Franklin k volbě fotografie roku.

Čech bodoval se snímkem mladých šachistů

Vítězný snímek byl vybrán z 80 408 fotografií, které do soutěže poslalo 5034 fotografů ze 125 zemí. Porota nakonec udělila ceny v osmi kategoriích 45 fotografům z 25 zemí. Jejich snímky často přibližují hlavní události loňského roku, tedy konflikty v Iráku a Sýrii, migrační krizi, smrt kubánského lídra Fidela Castra a olympijské hry v Brazílii. Byly mezi nimi ale i například záběry toho, jak lidstvo ničí přírodu.

Český fotograf Michael Hanke skončil ze tří oceněných na druhém místě za pořízení snímků z turnaje mladých šachistů. V této sportovní kategorii zvítězil Ital Giovanni Capriotti, třetí byl Kanaďan Darren Calabrese.

Foto: Michael Hanke, ČTK/AP

Druhé místo ze tří oceňovaných snímků v kategorii sportovní reportáže na World Press Photo vybojoval český fotograf Michael Hanke s fotografií z turnaje mladých šachistů.

Za Ozbilicem se v kategorii současné události na druhém a třetím místě umístili fotografové z Rumunska a Německa se snímky o migrantech. Kategorii pro zachycení běžného života vyhrál chilský fotograf Tomas Munita z amerického listu The New York Times se snímkem Kuba na prahu změny. Kategorii všeobecné zpravodajství opanoval Francouz Laurent Van der Stockt za fotografii Útok na Mosul pro list Le Monde.

Mezinárodní soutěž World Press Photo začala v roce 1955. V minulém ročníku za rok 2015 vyhrál snímek od Australana Warrena Richardsona, na které otec předává kojence do rukou další osoby pod ostnatým drátem na hranici Srbska a Maďarska. Nejlepší sportovní fotografií za rok 2015 se loni stal snímek zachycující pád českého lyžaře Ondřeje Banka v kombinačním sjezdu na mistrovství světa v USA, jehož autorem byl Rakušan Christian Walgram.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám