Hlavní obsah

Autentický záznam Dvořákovy Rusalky míří do New Yorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jediný autentický notový záznam opery Rusalka Antonína Dvořáka poprvé opustí Českou republiku a vydá se na cestu do Spojených států. Výstava v Českém národním domě v New Yorku, kam dílo zamíří, začne 1. února a potrvá zhruba tři týdny. Na svém webu o tom informuje Národní muzeum.

Foto: Profimedia.cz

Hrob Antonína Dvořáka na Vyšehradě

Článek

Návštěvníci uvidí také další zajímavé předměty a dokumenty, například originál libreta opery o nešťastné víle, Dvořákův americký skicář, scénické návrhy a kostýmy.

V New Yorku Národní muzeum v roce 2014 vystavovalo rukopis partitury Dvořákovy Novosvětské. Dělo se tak u příležitosti oslav 25. výročí sametové revoluce, kdy Česká filharmonie zahrála v newyorské Carnegie Hall Dvořákovu symfonii Z Nového světa - v místě, kde měla svou světovou premiéru. Rukopis tehdy české území opustil poprvé po sto letech.

Nové nastudování

V Metropolitní opeře v New Yorku se ve čtvrtek 2. února uskuteční premiéra nového nastudování Dvořákovy Rusalky. Její tóny zazní ve slavné koncertní síni teprve potřetí v historii. Režisérkou české pohádkové opery bude Američanka Mary Zimmermanová, v titulní roli se představí světoznámá lotyšská sopranistka Kristíne Opolaisová. Newyorská scéna nabídla posluchačům Dvořákovu operu zatím naposledy v roce 2014. Roli Rusalky tehdy ztvárnila americká pěvkyně Renée Flemingová v režii Otto Schenka.

Autorem libreta romantické pohádkové opery Rusalka je Jaroslav Kvapil. Byla dokončena v roce 1900, premiéru měla 31. března 1901 v Národním divadle. Roli Rusalky jako první zpívala Růžena Maturová. Nejznámější árie z této opery je zpěv Rusalky k Měsíci: Měsíčku na nebi hlubokém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám