Hlavní obsah

Čínské filmy se budou hrát v Praze po celý týden

Právo, Novinky, ČTK, Petr Svorník

V sále číslo 12 smíchovského kina Cinestar Anděl v neděli odstartoval Týden čínského filmu. Až do pátku zde bude k vidění vždy jeden čínský film denně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Týden čínského filmu začal 6. listopadu 2016 v Praze.

Článek

Mezi snímky je i romance To místo známe jen my (Somewhere Only We Know) z loňského roku, která se natáčela v Praze. Čínští filmaři zde utratili 40 miliónů korun, přičemž pětinu částky mohli získat zpět díky filmovým pobídkám Státního fondu kinematografie. Na filmu se vedle některých českých herců podílel i filmový architekt Milan Býček nebo kostýmní výtvarnice Katarína Hollá.

„Strašně moc lidí se mě ptalo: viděli jsme, jak tady Číňané točili, ale neviděli jsme výsledek. To byla asi ta primární myšlenka, proč přinést ukázky čínské kinematografie právě sem do Prahy,“ řekl na zahájení v kinosále český cestovatel a dokumentarista Steve Lichtag, jehož společnost Twin Star Film s partnery v Číně také spolupracuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Týden čínského filmu začal 6. listopadu 2016 v Praze

Právě Twin Star Film spolu s velvyslanectvím Čínské lidové republiky a Čínským filmovým úřadem přehlídku spolupořádá. „Za posledních pár let se spolupráce mezi Českem a Čínou více prohloubila,“ řekl na zahájení zástupce Čínského filmového úřadu s tím, že nyní vzniká šest set čínských filmů ročně.

Nejúspěšnější snímky posledních let se teď objeví i v pražském kině na Smíchově. Od pondělí je to postupně: Tygr a drak: Meč osudu, pokračování oscarového snímku z roku 2000, dále Lov na příšery, film s bojovým uměním a animovanými postavičkami, Dobytí tygří hory o boji Čínské lidové osvobozenecké armády s gangem banditů po druhé světové válce, zmíněné To místo známe jen my a v pátek opět Tygr a drak: Meč osudu.

„Byli bychom rádi, kdyby čeští diváci mohli přes tyto filmy více poznat a pochopit Čínu,“ uzavřel zástupce Čínského filmového úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám