Hlavní obsah

Psycholog Carl R. Rogers o lidské přirozenosti, svobodě a vztazích

Novinky, Stanislav Dvořák

Carl R. Rogers patřil k největším psychologům dvacátého století. Byl jedním ze zakladatelů humanistické psychologie, učil na několika amerických univerzitách, vydal řadu knih. V Portálu teď vyšly jeho dialogy se známými vědci a filozofy pod titulem Rozhovory s Carlem R. Rogersem.

Foto: Portál

Kniha Rozhovory s Carlem R. Rogersem

Článek

Co je lidská svoboda? Máme volbu? Má jedinec osobní zodpovědnost? Co je vnitřní svoboda? Může existovat i v koncentračním táboře? Jak může člověk sám sebe hodnotit, sám sebe přijmout? A existuje nějaká obecně platná přirozenost člověka?

Například u poslední otázky se Rogers domnívá, že ano. Hlavní rysem člověka je podle něj to, že je „nevyléčitelně společenský“. Ve veliké hloubce má uloženu potřebu vztahů.

O podobných tématech vede odborné diskuze s chasidským filozofem M. Buberem, protestantským teologem P. Tillichem, behavioristou B. F. Skinnerem a dalšími. Dialogy probíhají kultivovaně, ale v některých případech i docela ostře, diskutéři se občas i ironizují, nesouhlasí spolu.

Jedná se o knihu rozhovorovou, takže neposlouží jako podrobný ucelený výklad problému. Přeskakuje se z jednoho tématu na druhé. Také se automaticky předpokládá znalost jistých knih a používá se odborná terminologie, takže i vzdělanému laikovi dá text docela zabrat, a čtenář, který neabsolvoval ani žádný úvod do psychologie, by se v abstraktních dialozích jen velmi těžko vyznal.

Reklama

Výběr článků

Načítám