Hlavní obsah

RECENZE: Eastwoodův nový film je dobrá zpráva pro město New York

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za posledních patnáct let zasáhlo Newyorčany hned několik špatných zpráv. Dvě nejznámější jsou teroristický útok na Dvojčata a ekonomická krize, která se dotkla bohužel nejen tamního Wall Streetu. A tak jsou obyvatelé New Yorku rádi za každou dobrou zprávu.

Foto: Freeman Entertainment

Tom Hanks (vlevo) a Aaron Eckhart jako piloti ve filmu Sully: Zázrak na řece Hudson.

Článek

O jedné takové z ledna 2009 natočil Clint Eastwood film Sully: Zázrak na řece Hudson, který teď můžete vidět i v tuzemských kinech (a současně vychází stejnojmenná kniha).

Ten let ve skutečnosti trval jen pár minut. Z newyorského letiště LaGuardia vzlétla vnitrostátní linka směrem na Charlotte. Na palubě bylo 155 lidí a kapitánem byl sedmapadesátiletý pilot Chesley Sullenberger přezdívaný Sully (ve filmu ho hraje Tom Hanks). Brzy po odlepení od země se letadlo střetlo s hejnem kanadských hus, což způsobilo drastické snížení tahu obou motorů.

Sully se musel bleskově rozhodnout. Zvládne se s poškozeným strojem vrátit na letiště? Usoudil, že ne, a zvolil riskantní, nevyzkoušenou, ale zřejmě jedinou možnost: přistát na řece Hudson táhnoucí se mezi New Yorkem a New Jersey.

Risk vyšel, všech 155 lidí včetně dětí přežilo. A ze Sullyho se stal národní hrdina, jehož ocenil jak dosluhující prezident Bush, tak právě nastupující Obama.

Natočit dobrou zprávu lze určitě horšími způsoby, než jak to učinil Eastwood, u nás stále ještě asi známější coby herec, ale už dlouho taky uznávaný režisér (za režii má dva Oscary).

Nešel příliš do hloubky

Ve snímku Sully: Zázrak na řece Hudson se nevydal cestou velkých emocí a přepjatých gest. Jako u řady podobných filmů sice nešel příliš do hloubky samotné situace ani postav, hvězdní herci (vedle Hankse Aaron Eckhart a Laura Linneyová) tak nemají moc co hrát, ale zároveň zůstal sympaticky neokázalý.

Třeba už tím, že jádro jeho filmu netvoří let samotný, ale následné vyšetřování, které se ptá, zda by se Sully stihl vrátit na letiště. Tedy jestli nebyl jeho odvážný manévr zbytečným ohrožením životů lidí na palubě.

New York v lednu 2009 dostal svou dobrou zprávu a nyní i slušný snímek o ní, který sice nevstoupí do kánonu kinematografie, ale o to mu nejspíš ani nešlo.

Sully: Zázrak na řece Hudson
Režie: Clint Eastwood, hrají: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linneyová a další. USA 2016, 96 min.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám