Hlavní obsah

Sluha dvou pánů v prosinci v Národním divadle skončí

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divácky úspěšná inscenace Goldoniho Sluhy dvou pánů v hlavní roli s Miroslavem Donutilem se v prosinci rozloučí s jevištěm pražského Národního divadla. Stane se tak dvaadvacet let po premiéře, přičemž derniéra bude zároveň oslavou šestisté reprízy.

Foto: ČTK

V hlavní roli Goldoniho Sluhy dvou pánů je Miroslav Donutil.

Článek

Důvodem k ukončení série inscenace je podle tiskového mluvčího činohry ND Tomáše Staňka respektování přání nedávno zesnulého režiséra inscenace a někdejšího šéfa činohry ND Ivana Rajmonta, jenž chtěl ukončit její uvádění v důstojné formě a za zájmu publika.

Miroslav Donutil, představitel sluhy Truffaldina, ale není ukončením inscenace příliš nadšený. „Zatím je Sluha dvou pánů stále součástí mého života a nic bych neuzavíral. Času máme dost,“ řekl ČTK s tím, že si uvědomuje pomíjivost slávy divadelních inscenací. „Skončí a zmizí z paměti herců i diváků. Pokud je někdo nezaznamená, už je nikdo neuvidí.“

To však není případ Sluhy dvou pánů. U příležitosti Donutilových šedesátin v roce 2011 vyšel na DVD už druhý záznam inscenace, kterou hraje od roku 1994 a vystupuje v ní jako host i po svém odchodu z angažmá v ND v roce 2013.

Lístky na derniéru budou v prodeji od 1. srpna a výtěžek půjde ve prospěch charitativních aktivit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám