Hlavní obsah

Válka se odehrává spíš doma, říká Pilou Asbaek z filmu Boj

Působivý morální thriller Boj dánského režiséra Tobiase Lindholma vstoupil do českých kin pod hlavičkou KVIFF Distribution. Středobodem příběhu je důstojník Claus, který je po krizové vojenské operaci obviněn z válečného zločinu. Clause ve filmu ztvárňuje vycházející dánská herecká hvězda Pilou Asbæk.

Rozhovor k filmu Boj Video: KVIFF Distribution

 
Článek

Neméně důležitou roli ve snímku hraje i jeho ženský protipól, manželka Marie, která se doma snaží vypořádat s každodenními starostmi a péčí o tři děti a následně i soudní tahanicí svého muže. Do role Marie režisér Lindholm obsadil herečku s českými kořeny, Tuvu Novotny.

Přípravě na roli, dle jejích vlastních slov, věnovala Tuva Novotny hodně času. „Prostě jsem ráno vstala a starala se o děti. Sama mám dvě děti a vím jaké to je, s nimi být o samotě. Myslím, že každý z nás se dovede vžít do toho pocitu – do strachu, když je váš partner pryč.“

Opačnou zkušenost měl Pilou Asbæk. Zejména bojové scény v první třetině filmu pro něj byly zcela novou zkušeností: „Nebylo pro mě těžké vžít se do role člověka, který je daleko od domova – jsem herec, takže je to v podstatě můj život. Ale na afghánskou část natáčení jsem se samozřejmě připravovat musel. Hrál jsem profesionálního vojáka a jako herec žádnou zkušenost z armády nemám. Vojáci, které ve filmu vidíte, nejsou herci, jsou to skuteční vojáci a já jsem s nimi absolvoval tříměsíční výcvik.“

ukázka boj Video: KVIFF Distribution

Oba herci pak vyzdvihují práci s režisérem Tobiasem Lindholmem, který si na place potrpí především na naprostou autenticitu.

„Tobias napsal asi nejautentičtější a nejpravdivější scénář, který jsem kdy četla. A to, jak pracuje při natáčení, tomu odpovídá. Vytvoří tak dokonalé kulisy, že do nich vstoupíte a nemusíte hrát. Prostě se ocitnete v dané situaci a chováte se jako ve skutečném životě,“ popsala spolupráci s Lindholmem Novotny.

„Je to zvláštní, on nesnáší hraní. Nesnáší to, chce po vás věrnost realitě. Kdykoliv jsem začal hrát (jako jsem zvyklý z divadla), tak zakřičel: Stop! a vynadal mi,“ dodává Asbæk.

Film Boj vstoupil do českých kin 28. dubna pod hlavičkou distribučního labelu KVIFF Distribution, který vznikl na podzim 2015 spojením tří silných partnerů – MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.

Reklama

Výběr článků

Načítám