Hlavní obsah

Na Eurovizi nesmí vlajky Baskicka a Kosova, symboly homosexuálů nevadí

Pořadatelé pěvecké soutěže Eurovize (Eurovision Song Contest), jejíž finále se letos koná ve Stockholmu 14. května, zakázali během přehlídky používání některých vlajek. Konkrétně uvedli devět vlajek, včetně vlajky Kosova, Baskicka, Palestiny, Severního Kypru či teroristické organizace Islámský stát. Informovala o tom španělská rozhlasová stanice Cadena Ser.

Foto: Reuters

Vítězka Eurovize Conchita Wurst

Článek

Podle španělského rozhlasu již baskická koalice EH Bildu, která má poslance i v Evropském parlamentu, požádala o vysvětlení velvyslanectví Švédska, které letos hudební soutěž pořádá. Červenobílozelená baskická vlajka, známá jako „ikurriňa”, je národním symbolem Baskicka, které je autonomní oblastí Španělska s vlastním regionálním parlamentem i vládou.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku v roce 2008 a dosud ho uznala více než stovka států světa, včetně 23 zemí EU (i ČR). Stejně jako Stát Palestina uznává více než stovka zemí světa. Severní Kypr za samostatnou republiku považuje jen Turecko.

Duhová nevadí

V tiskovém prohlášení nazvaném Oficiální vlajková politika popsali pořadatelé, jak velké smí být vlajky a transparenty či které vlajky jsou žádané a nežádoucí. Preferované jsou národní vlajky 42 účastnických zemí a států, které se soutěže zúčastnily v nedávné době. Povolené jsou vlajky členských zemí OSN.

Tolerované budou duhové vlajky (symbol hnutí homosexuálů či pacifistů) a vlajka EU, pokud nebudou použity k politické propagaci. Organizátoři požádali návštěvníky, aby respektovali nepolitický charakter soutěže.

Soutěž Eurovize je v řadě evropských zemí populární. Loňský ročník přitáhl k televizním obrazovkám 197 miliónů diváků z celého kontinentu. V Česku ale velký zájem nevyvolává, což bylo v minulosti důvodem, proč se ČR několikrát soutěže neúčastnila. Letos bude Česko v této soutěži reprezentovat zpěvačka Gabriela Gunčíková. Již dříve se zúčastnila například skupina Kabát, Gipsy.cz, zpěvačka Tereza Kerndlová nebo loni Marta Jandová a Václav „Noid” Bárta. Už v roce 1968 se soutěže, tehdy nazývané Velká cena Eurovize, zúčastnil Karel Gott, ale jako reprezentant Rakouska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám