Hlavní obsah

We On The Moon: Dělali jsme to, co nám šlo nejlépe

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnsko-pražští rockeři We On The Moon na sebe poprvé upozornili počinem Trick Or Treat v roce 2011. Dva roky poté výrazně bodovali v českém rádiovém éteru písničkou Ocean Sky, později i dalšími z desky Beating The Heroes. Následně koncertovali a vydávali singly, ale v roce loňském jako by se ze scény stáhli.

Foto: archív kapely

We On The Moon, Tomáš Červinka uprostřed.

Článek

Nastalo období určitého útlumu a poklesu zájmu o kapelu ze strany diváků i médií. Oni ho ale chytře využili k přípravě a nahrání nového alba. Jmenuje se Home, je na něm sedm písní a ukazuje, že tahle parta ještě zdaleka neřekla poslední slovo.

„Rok 2015 byl pro nás velmi těžký,“ připouští zpěvák Tomáš Červinka. „Bylo kolem nás docela ticho a my jsme dlouho nevěděli, kde bychom měli novou desku nahrát. Písničky, které na ní vznikaly, totiž vypadaly slibně a my se vážně zabývali tím, aby konečná nahrávka stála za to. Do toho jsme moc nekoncertovali a zdálo se, že období, kdy nás lidi začali registrovat a my tak měli nakročeno k tomu být vidět a pravidelně hrát, opadlo. Vydávali jsme singl za singlem a celkově to nemělo žádný koncept.“

Shodli se nakonec, že novou desku nahrají v zahraničí, a na to konto začali kontaktovat producenty. Zájem o ně brzy projevil tým ZK Productions z americké Atlanty. „Chtěl s námi dělat. Když jsme se ale dostali k ekonomickým podmínkám spolupráce a přičetli jsme si k nim ještě dopravu a ubytování, ukázalo se, že by šlo o částku, na kterou nedosáhneme. Byla nad naše možnosti,“ vzpomíná Červinka.

Sháněli tedy dál a ozval se jim producent Lee Batiuk. Měl za sebou práci mimo jiné s kapelou Deaf Havana, kterou muzikanti z We On The Moon milují. „Dohodli jsme se s ním i na pro nás přijatelné ceně a zamířili do Regal House Studia v britském Cambridgeshire,“ usmívá se Červinka.

Na své čerstvé album Home je kapela náležitě pyšná. Nejde zdaleka jenom o to, že vznikalo v britské produkci. We On The Moon se v sedmi skladbách stylově ukotvili, rozvinuli to, na čem stavěli v minulých letech, zaujali mnohem osobnější přístup k textům a v neposlední řadě dosáhli výborného zvuku.

„Na nahrávání jsme nakonec odjeli jenom čtyři, protože náš kytarista Jakub Hovorka má Bechtěrevovu nemoc, která ho loni v říjnu, kdy jsme odjížděli, tak ochromila, že by cestu nezvládl. Točili jsme v malém městečku Wisbech, které leží asi dvě hodiny jízdy od Londýna. Bydleli jsme v jedné rodině a bylo to pro nás celé zajímavé a poučné. Byli jsme tam osm dnů, ale písničky jsme měli pečlivě připravené v předprodukci. Všechno jsme měli nachystané, ale stejně jsme to nestihli a já jsem se tam ještě musel na jeden víkend vrátit, abych dokončil zpěvy,“ říká Červinka.

Ti, kteří byli zvyklí na dosavadní zvuk kapely, ji jistě poznají i z nových písniček. Jsou nicméně lépe zaranžované, zvukově více ošetřené a mnohem sofistikovanější. Kapela se přestala takříkajíc hledat a svému hudebnímu výrazu dala jasnou podobu.

„Někdo možná nebude ten posun cítit, protože neprošel vývojem a zkušenostmi, jakými jsme prošli my v kapele. Vnímáme ho ale jako razantní. U žádné z písniček jsme nepřemýšleli o tom, jak to udělat, aby ji hráli v rádiích anebo aby se lidem líbila na první poslech. Ta deska je naprosto přirozená, a hlavně upřímná. Dělali jsme to, co nám jde nejlépe,“ tvrdí Červinka.

We On The Moon navíc změnili management a po loňském méně povedeném roce jsou ruku v ruce s vydáním nového alba plni ambicí a očekávání. V tomto týdnu dvakrát pokřtí své nové album – ve středu 27. dubna v pražském klubu Futurum a o den později v brněnské Melodce. V pátek budou hrát v Art klubu v Opavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám