Hlavní obsah

Festival Mezi ploty myslí na duši

Hudební a divadelní festival Mezi ploty, který se uskuteční 28. a 29. května na půdě Psychiatrické nemocnice Bohnice v Praze, myslí i na duši. Součástí každé z programových zón bude 'srdce zóny', ve kterém se zájemci setkají s psychology a dozvědí se, kde hledat pomoc s různými životními problémy, informovala Michaela Jurenová.

Foto: Petr Klapper

Lenka Dusilová

Článek

„Tvůrci festivalu ale nechtějí do nikoho hustit fakta o duševních nemocích a poruchách osobnosti. Spíš chtějí nastolit atmosféru, ve které můžeme sdílet, co nás trápí, a zajímat se, co trápí druhé. A přestat ignorovat to nejpodstatnější, co máme - vlastní duši,” uvedl ředitel festivalu a dramaturg Robert Kozler.

V Rodinné zóně se tak vedle pohádek, divadla, loutek, muziky, nového cirkusu a tvůrčích dílen uskuteční setkání s psychologem Petrem Šmolkou. Zájemce čekají vztahová témata s názvy Hodíme se k sobě, miláčku? Cesta z kruhu domácího násilí, Role babiček a dědečků nebo Jak zůstat rodičem i po rozvodu?.

V Alternativní zóně, která přivítá osobité tvůrce jako jsou Lenka Dusilová, Kapitán Demo a Květy, představí hlubinnou psychologii Tomáš Holcner, znalec osobnosti C. G. Junga a vedoucí Krizového centra RIAPS. Street Art Zone, kam dorazí rappeři Orion, James Cole nebo Vladimír 518, díky pracovníkům střediska Drop In nabídne varování před nebezpečnými lákadly, jakými jsou marihuana, lysohlávky, LSD, kokain, extáze, pervitin nebo heroin.

„Můžeme dát nějaké praktické informace o drogách, třeba o jejich vlivu na život, na vztahy, na naše fungování, také si můžeme popovídat o strachu, nejistotě a možnostech těch, kteří mají problémového uživatele drog v rodině,” sdělil Martin Titman z Nízkoprahového střediska Drop In.

Ukázky meditace

V srdci zóny Central Park vedle vystoupení hudebních hvězd jakými jsou Divokej Bill, Mňága a Žďorp, Jaroslav Uhlíř nebo Vladimír Mišík a další budou k dispozici lékaři z Psychiatrické nemocnice Bohnice. Mimo jiné objasní, co moderní psychiatrie ví o schizofrenii, bipolární poruše a klinické depresi, a jak se tyto nemoci léčí.

„Na klidnějším místě zahrady léčebny ještě vznikne samostatná Oáza, ve které budou diskuze s odborníky pokračovat do větší hloubky. Navíc tam návštěvníci uvidí ukázky relaxace a meditace pro zvládání každodenního stresu, vyzkouší si arteterapii, jógu smíchu, hipoterapii a další atraktivní aktivity,” podotkl Kozler. Návštěvníci festivalu Mezi ploty se letos mohou těšit na více než stovku účinkujících na 14 festivalových scénách. Úplný program se nachází na www.meziploty.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám