Hlavní obsah

RECENZE: Royal Republic hrají rock s lehkostí a nadhledem

Právo, Jaroslav Špulák

Švédská čtveřice Royal Republic je zábavná. Na svém novém řadovém albu Weekend Man přináší lehké rockové písně, ze kterých prýští nečekaný nadhled, lehkost provedení a stejně tak schopnost napsat pasáže i celé kusy melodické, úderné a zapamatovatelné.

Foto: Universal Music

Royal Republic přijedou na letošní festival Rock for People.

Článek

Royal Republic mají podobný zvuk jako jiní, i v Čechách oblíbení Švédové The Hives. Je přívětivý a obě formace s ním působí dojmem, jako by zkoušely v garáži a všechny ty přítulné postupy a melodie vypouštěly jen tak, aby nebylo ticho. Přitom Royal Republic zvolili pro album tak pádný zvuk, že je v něm současně syrovost garážové kapely i přesvědčivost stadiónových harcovníků.

Foto: Universal Music

Obal alba Weekend Man.

Na desce je přímočarý rock’n’roll (ve skladbách Baby, Kung Fu Lovin’, Here I Come (There You Go) nebo My Way), potemnělé zasnění i přednes jsou v Any Given Sunday, punkový otisk zase v High Times! Asi nejzajímavější skladbou je volná, vzdušná a velmi bezstarostná Follow The Sun. Má pro kapelu trochu nezvyklý zvuk, pokojně plyne a projev zpěváka Adama Grahna je v ní sympatický a uvolněný. Přitom na jiných místech desky předvedl, že umí ve svém projevu křičet, naléhat i konstatovat.

Royal Republic nenahráli žádný hitparádový trhák, na to jsou jejich písně příliš jednoduché a prvoplánové. Natočili ale počin, který je letní a skvěle se bude poslouchat na mejdanech nebo při cestách autem. Letos se také představí na letním Rock for People v Hradci Králové.

Royal Republic: Weekend Man
Universal Music, 33:56

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám