Hlavní obsah

Kusturica obvinil Cannes, že ho odmítli z politických důvodů

Srbský režisér a hudebník Emir Kusturica obvinil podle listu The Hollywood Reporter pořadatele filmového festivalu ve francouzském Cannes, že z politických důvodů odmítli jeho nejnovější snímek On the Milky Road. Za nepřijetím filmu je podle Kusturici jeho podpora Ruska a prezidenta Vladimira Putina. Dvojnásobný držitel Zlaté palmy soudí, že někdo dal k nepřijetí filmu příkaz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Emir Kusturica

Článek

Film v hlavní roli s režisérem samým a Monicou Bellucciovou, jehož kameramanem je Čech Martin Šec, byl na květnový festival přihlášen den po termínu a nebyl přijat. To je ale podle Kusturici jen výmluva, neboť to se mu stalo i v minulosti a problém to nebyl.

„Poslední dobou politika stále častěji zasahuje do způsobu, jakým festival funguje,” řekl Kusturica v ruském tisku. „Mám podezření, že někdo dal příkaz k tomu, aby můj film nebyl přijat,” dodal. Jeho snímek prý nikdo z organizátorů ani neviděl.

Kusturica minulý týden vystoupil v Paříži se svou kapelou No Smoking Orchestra a show zahájil ruskou státní hymnou, uvedl The Hollywood Reporter. Filmař je známý svou podporou Putina a jeho ukrajinské politiky. Loni mu ukrajinské úřady proto zamítly vstup do země, kde měl s orchestrem vystoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám