Hlavní obsah

Symfonický orchestr hlavního města Prahy v nové sezóně přivítá Editu Gruberovou

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK oznámil již plány do nové sezóny 2016/17. Bude 82. v historii a ponese se ve znamení zkratky FOK - film, opera a koncerty.

Foto: FOK

Oba zahraniční dirigenti orchestru. Vlevo Fin Pietari Inkinen, vpravo Nizozemec Jac van Steen.

Článek

„Vrátili jsme se již před časem k filmové hudbě, která je velmi oblíbená,“ konstatuje ředitel FOK Daniel Sobotka. Operu zastupuje hlavně argentinský pěvec José Cura a koncertů je tolik, že v několika řadách si najdou posluchači klasiku i soudobé premiéry včetně jazzu.

Hitem sezóny se stane listopadový galakoncert slovensko-rakouské sopranistky Edity Gruberové k předsednictví Slovenska v Radě EU. Většinu dalších koncertů budou řídit oba zahraniční dirigenti – šéfdirigent FOK Fin Pietari Inkinen a Nizozemec Jac van Steen jako hlavní hostující dirigent. Inkinena čeká 12 koncertů a kromě světové klasiky zařadil i novoroční provedení Smetanova cyklu Má vlast, která zazní v abonentních cyklech po 35 letech. „Mou vlast bude dirigovat i Zdeněk Mácal při Dni republiky 28. října,“ říká Sobotka a těší se také na pokračování rezidenčního pobytu pěvce Josého Cury u FOK. Cura se opět představí v několika rolích – povede kurzy pro mladé pěvce a bude dirigovat s FOK vlastní skladbu oratorium Ecce Homo ve světové premiéře, při níž si dokonce i zazpívá.

Filmovou hudbou sezóna začne – 31. srpna ve Valdštejnské zahradě při koncertu Pražských symfoniků FOK s Janem Kučerou, ale bude zaznívat i v průběhu sezóny – skladby Nina Roty uvede Inkinen, mexickou filmovou hudbu zařadil i Cura do svého dalšího koncertu v prosinci a dirigent Rastislav Štúr do Čarodějného večeru v únoru, na kterém zazní i hudba Johna Williamse k Harry Potterovi.

Sobotka také oznámil, že FOK má nového ekonomického partnera – finskou společnost YIT. „Jsme také velmi rádi, že náš zřizovatel hlavní město Praha zvýšil finanční podporu orchestru,“ dodal Sobotka. Předprodej na novou sezónu začne v pondělí 25. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám