Hlavní obsah

Britská poslankyně útočí na „islamofobní” seriál Citizen Khan

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sitkom Citizen Khan je islamofobní, tvrdí britská poslankyně bangladéšského původu Rupa Huqová. Ukazuje prý muslimy jako zaostalce.

Foto: BBC

Sitkom Citizen Khan

Článek

Seriál byl kritizován už na začátku v roce 2012 a jeho duchovní otec Adil Ray obdržel výhrůžky smrtí. Později však dostával ceny.

„Cítím se, jako bych nevěděla, co je za rok... čekáte, že je to seriál o každodenném životě muslimů v Birminghamu, ale jsou opravdu zaostalí... zase je tam nějaký vousatý divný chlap, a i když zrovna nesekají lidem ruce, dokážu si to představit v dalších dílech,“ řekla poslankyně.

Foto: www.rupahuq.co.uk

Rupa Huqová

„Fakt, že Citizen Khan se vrací už v páté sérii, je znakem popularity u veškerého publika. Ten pořad vyhrál několik cen včetně Nejlepší televizní postavy na Asian Media Awards. Také jsme obdrželi kladné ohlasy od členů muslimské komunity na seriál i jeho tvůrce Adila Raye, který je britsko-pakistánský muslim. Jako u všech sitkomů jsou to fiktivní zábavné figury a nemají reprezentovat komunitu jako celek,” vysvětlila televize BBC.

Neviditelní Číňani

Bývalý ministr kultury David Lammy však kromě toho obvinil BBC, že zaměstnává pořád ty samé tváře z těch samých škol. Tvrdí, že s ním mluvili zaměstnanci menšin o tom, že se nemohou ozvat, aby nebyli označeni za „problémové“.

Poznamenal také, že čínská menšina je v BBC „zcela neviditelná“ a televize musí celkově posílit prezentaci menšin a zaměstnávat Asiaty i černochy také  v manažerských pozicích, což se zatím moc neděje.

Reklama

Výběr článků

Načítám