Hlavní obsah

Soutěž StarDance přilákala zájem sponzorů

Právo, jp

Česká televize (ČT) loni zvýšila příjmy z obchodní činnosti o pět procent proti předchozímu roku na 403 miliónů korun. Největší část peněz přinesl prodej reklamy na stanici ČT Sport, zejména u hokeje a biatlonu, méně na ČT 2. Stoupl zájem o sponzoring pořadů. Vyhledávané byly sponzorské vzkazy u zábavní taneční soutěže StarDance.

Foto: Petr Horník, Právo

StarDance – na snímku Jitka Schneiderová a Marek Dědík

Článek

Rada ČT projednala ve středu zprávu o obchodní činnosti veřejnoprávní televize za rok 2015. Z reklamy a sponzoringu na stanicích ČT 2 a ČT Sport loni televize inkasovala zhruba 325 miliónů korun. Zbytek tvoří příjmy Telexportu za prodej programů jiným televizím, prodej knih a DVD z edice ČT a prodej reklamních předmětů vázaných na pořady. Loni se například vyprodal celý náklad knihy Večerníčkův pohádkový špalíček. Dotisk publikace nebude.

BBC bere také peníze ze SMS

Zajímavá je komerční aktivita kolem pořadu StarDance. Jak informoval přítomné radní ředitel obchodu ČT Hynek Chudárek, televize loni poprvé použila u tohoto pořadu dárcovské SMS. Příjem z nich, čtyři milióny korun, šel všechen na charitu.

Pokud jde o zisk ze SMS, které posílají diváci, když hlasují o tanečnících StarDance, tak půlku peněz z esemesek musí ČT odvádět majiteli licence pořadu, tedy britské BBC. „Jen dva milióny z esemesek šly do rozpočtu ČT,“ sdělil Chudárek.

Letos by příjmy ČT opět mohly mírně stoupnout. „Vedle hokejového mistrovství světa bude ČT vysílat i sponzorsky atraktivní přenosy z olympiády a evropského fotbalového šampionátu,“ konstatoval Chudárek. Dodal, že další rok to bude, pokud jde o zisk z obchodu, slabší, zejména když ČT přijde o příjmy z extraligy ledního hokeje.

Kritik Šinágl

Za závěr jednání Rady ČT dostal slovo občanský aktivista Jan Šinágl. Přednesl šest výtek vůči vysílání zpravodajství a publicistiky a vychvaloval vysílání německé veřejnoprávní televize ARD. „Copak má ČT jako svého mluvčího Kalouska (předsedu TOP 09 Miroslava Kalouska)? Proč mluví skoro denně v ČT za opozici jen Kalousek,“ rozhorlil se mimo jiné Šinágl.

Reklama

Výběr článků

Načítám