Hlavní obsah

Filmové premiéry: Jak básníci neztrácejí naději, Orel Eddie, Pasolini a další

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestý díl básnické ságy má název Jak básníci čekají na zázrak. Orel Eddie je nazapomenutelný účastník olympiády z Calgary. Pasolini je biografické drama o dramatickém sklonku života italského filmaře. Podle knihy Pátá vlna vznikl stejnojmenný akční sci-fi film. Kolonie je inspirována skutečnými událostmi z doby Pinochetovy vlády v Chile.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Filmové premiéry 15. týden

Článek

Jak básníci čekají na zázrak

Trailer k filmu Jak básníci čekají na zázrak Video: Bioscop

Básníkům je padesát a cítí, že by měli dát svým životům nějaký řád a splnit si svoje touhy a přání. Kendy už má plné zuby reklam a jako buldok jde za svým snem o natočení celovečerního filmu. Karas se rozhodl hýčkat své vysněné auto Blue dream již pouze virtuálně. Štěpán dělá zástupce primáře v nemocnici a jeho největší starostí je třináctiletý syn, kterého vychovává sám.

Jak básníci čekají na zázrak, Česko 2016, 120 min., režie: Dušan Klein, hrají: pavel Kříž, David Matásek, Linda Rybová, Josef Somr a další.

Orel Eddie

Trailer k filmu Orel Eddie

Touha splnit si životní sen hnala už od dětství Michaela Edwardse od sportu ke sportu. Jeho touhou totiž bylo stát se olympionikem a reprezentovat Velkou Británii na některých olympijských hrách v nějakém sportu, celkem jedno ve kterém. Jeho cestu až do Calgary sleduje film s Taronem Egertonem v titulní roli.

Orel Eddie, VB/USA/Německo 2016, životopisný, 106 min., režie: Dexter Fletcher, hrají: Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken a další.

Pasolini

Trailer k filmu Pasolini

Padesátník Pier Paolo Pasolini právě ukončil natáčení svého posledního filmu Saló aneb 120 dní Sodomy a prožívá nejbouřlivější období své kariéry. Stojí proti němu dobová veřejnost, filmová kritika i politické elity. Nejde jen o šokující otevřenost tvorby, neskrývanou homosexualitu, osobní výstřelky, ale i o jeho politický aktivismus. I přes odpor svých blízkých se Pasolini chystá na natáčení nového filmu – filmu, který nikdy nedokončí.

Pasolini, Francie/Itálie/Belgie 2014, životopisné drama, 86 min., režie: Abel Ferrara, hrají: Willem Dafoe, Maria de Medeirosová a další.

Pátá vlna

Trailer k filmu Pátá vlna

Většina Země je zničena čtyřmi vlnami stále se stupňujících vražedných útoků. Mladá dívka Cassie je na útěku světem plným strachu a nedůvěry a zoufale se snaží zachránit svého mladšího bratra. Zatímco se připravuje na nevyhnutelnou a smrtící pátou vlnu, spojí své síly s mladíkem, který by se mohl stát její poslední nadějí – za předpokladu, že mu bude schopna důvěřovat.

Pátá vlna, USA 2016, akční 111 min., režie: J Blakeson, hrají: Chloë Grace Moretzová, Nick Robinson, Ron Livingston, Maggie Siffová, Alex Roe, Maria Bello, Liev Schreiber a další

Kolonie

Foto: Martina Rambousková

Jedu v tom s Karlem

Lena je německou občankou, ale jejím druhým domovem je Chile, kde žije i její partner Daniel. Po Pinochetově násilném převratu se oba ocitnou na nechvalně proslulém fotbalovém stadionu. Lena je po čase propuštěna, ale Daniel se ztratí neznámo kde. Lenu pátrání po jeho osudu zavede až k branám podivné náboženské kolonie Dignidad.

Kolonie, Německo/Lucembursko/Francie 2015, thriller, 110 min., režie: Florian Gallenberger, hrají: Emma Watsonová, Daniel Brühl, Michael Nyqvist, Richenda Carey, Vicky Criepsová, Jeanne Wernerová a další.

Zlo nikdy nespí

Trailer k filmu Zlo nikdy nespí

Poté, co Jessie a Mark  ztratí syna, adoptují do své péče 8letého chlapečka Codyho. Cody je nesmírně citlivý a hodný, má však jedno velké tajemství - bojí se usínání. Jessie s Markem předpokládají, že jeho averze ke spánku je trauma z předchozích nestabilních domovů. Brzy ale zjistí něco úplně jiného: Codyho sny se stávají skutečnými, když spí…

Zlo nikdy nespí, USA 2016, horor, 96 min., režie: Mike Flanagan, hrají: Jacob Tremblay, Thomas Jane, Kate Bosworthová a další.

V paprscích slunce

Trailer k filmu V paprscích slunce

Severokorejská dívka Zin-mi se připravuje na oslavy výročí nejvyššího vůdce Kim Čong-ila. Vitalij Mansky dostává povolení sledovat celou její rodinu - ovšem pouze podle pečlivě připraveného scénáře. Dokumentaristé však nechali běžet kameru i ve chvílích, kdy jsou scény předem aranžovány severokorejskými „režiséry. Film tak portrétuje Severní Koreu jako nezáměrnou situační tragikomedii.

V paprscích slunce, Rusko / Česko / Německo / Severní Korea / Lotyšsko, 2015, dokument, 106 min., režie: Vitalij Mansky.

James White

Foto: archiv

Závodní ovce - část bandu

Newyorčan James White je lehkomyslný dvacátník se sebedestruktivní sklony, povaleč, který navzdory své inteligenci není schopen si udržet práci. Přežívá na gauči své matky Gail, která jeho životní styl neschvaluje a navíc bojuje s rakovinou. James řeší situaci útěkem k sexu a drogám do té chvíle, kdy začne být Gailin stav opravdu vážný.

James White, USA 2015, drama, 85 min., režie: Josh Mond, hrají: Christopher Abbot, Cynthia Nixonová a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám