Hlavní obsah

Fotograf prezidentů našel osamělost ve městě duchů

Právo, Jindřich Ginter

Fotografoval prezidenty Václava Havla a Václava Klause, působil v Paříži. Svět vysokých sfér ale opustil a začal hledat osamělost. Řeč je o fotografovi Tomáši Svobodovi (52).

Foto: archív Tomáše Svobody

Tomáš Svoboda vystavuje fotografie, které pořídil ve městě jaderných duchů Pripjati.

Článek

Ve výstižných detailech nepotřebujících další komentář i mrazivých celkových pohledech ji zachytil v souboru více než čtyř desítek fotografií z města jaderných duchů Pripjať, které museli lidé opustit před třiceti lety kvůli černobylské tragédii.

K zhlédnutí pro veřejnost (bezplatně) je až do 1. května ve vstupních prostorách Státního úřadu pro jadernou bezpečnost na Senovážném náměstí v Praze. „Zasaženo bylo padesát obcí s pěti milióny lidí, z toho jeden a půl miliónu lidí, vyklizená oblast má přes padesát kilometrů čtverečních,“ shrnul na vernisáži ukrajinský velvyslanec Borys Zajčuk.

Svoboda odjel do oblasti čtyřikrát. „Je až překvapující, jak se zde dobře daří přírodě, divoké zvěři. Pokaždé neopakovatelný zážitek,“ dodal Svoboda.

Jeho práce zachycuje kontrast opuštěného města, běžných věcí, jako třeba dívčí botičky zamrzlé v louži a vedle toho divoké koně anebo strom, jenž do svého kmene neodvratně pohlcuje opuštěnou židli.

„Osamělost mě provází celým životem. Když jsem dříve jezdíval na zahraniční návštěvy s Havlem a Klausem, tak to bylo sterilní. U Černobylu se cítím vždy zvláštně svobodně,“ svěřil se Právu Svoboda. Není zároveň příliš všeobecně známé, že SUJB je už léta i malou galerií.

Výstavy pokračují

„Vystavujeme pravidelně obrazy a fotografie známých i začínajících umělců. Chceme, aby úřad nebyl studenou neosobní budovou, ale aby každý, kdo přijde, se na chvíli zastavil, inspiroval se,“ dodal organizátor výstavy a chemický specialista ze SUJB Karel Klouda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám