Hlavní obsah

FBI vypsal odměnu na ukradené obrazy Andyho Warhola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Springfield

Odměnu 25 000 dolarů (asi 600 000 korun) nabídl americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) za informaci vedoucí k dopadení pachatele krádeže sedmi obrazů Campbellových polévkových konzerv od legendárního Andyho Warhola.

Z muzea ve Springfieldu ukradli obrazy Andyho WarholaVideo: Novinky/Reuters/ČTK

 
Článek

O vypsání odměny informuje americký FBI na svých webových stránkách.

Sedm obrazů, každý o rozměrech 90x60 centimetrů, je součástí desetidílného souboru, který má hodnotu zhruba půl miliónu dolarů (asi 12 miliónů korun). Od roku 1985 je majetkem muzea ve Springfieldu v americkém státě Missouri.

Ukradeny byly minulý týden v noci ze středy na čtvrtek před otevřením výstavy o britském a americkém pop artu. Muzeum poté informovalo FBI a Interpol.

Soubor Campellových polévkových konzerv, který čítá celkem 32 pláten, pochází z roku 1962. Spolu s obrazy Coca-Coly, dolarových bankovek či zářivě barevnými portréty celebrit (například Marilyn Monroeové, Elvise Presleyho či Mao Ce-tunga) patří k nejznámějším Warholovým dílům. Tento americký umělec, jehož rodiče pocházeli ze Slovenska, je mimo jiné autorem i obalu legendárního „džínového” alba od Rolling Stones Sticky Fingers či „banánového” debutového LP skupiny Velvet Underground.

Související téma:

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Andy Warhol (1928–1987) natočil i sedmdesátku avantgardních filmů, které potvrzují jeho výrok, že každý může být 15 minut slavný. Jeho filmografie zahrnuje třeba i snímek Sleep, zobrazující šestihodinový spánek muže, či Blow Job, zachycující tvář muže během orálního sexu.

Reklama

Výběr článků

Načítám