Hlavní obsah

Aj Wej-wej zahájí výstavu o uprchlících v Řecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský umělec a disident Aj Wej-wej v květnu otevře v Aténách samostatnou výstavu, na které ukáže kromě jiného i díla, jež vznikají v jeho ateliéru na ostrově Lesbos. Exhibice potrvá od 20. května do 30. října, uvedla agentura ANA.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Aj Wej-wej

Článek

Aj Wej-wej se v Řecku věnuje zejména tématu uprchlíků. Zajímá se o obtíže cesty, kterou běženci podstupují ve snaze dostat se do Evropy. V únoru ukázal jeden projekt inspirovaný tímto tématem v Berlíně. Pokryl tehdy vstup do koncertní haly oranžovými záchrannými vestami, jež uprchlíci často používají.

Aténská výstava se bude konat v muzeu umění kykladské kultury a ponese název Aj Wej-wej na Kykladách. Číňan tam ukáže díla, která už vystavoval jinde v zahraničí, například skulptury Hrozny, Divina Proportione nebo Maska, dále novinky spojené s uprchlickou krizí a také mramorovou sochu inspirovanou archeologickou sbírkou muzea.

Podle vedení této instituce bude desetina zisku z prodeje vstupenek a sponzorských darů věnována dobře vybraným nevládním organizacím, které se věnují uprchlíkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám