Hlavní obsah

GLOSA: Kolik tedy kdo prodal?

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Kabát v pátek vydala tiskové prohlášení, ve kterém uvedla, že loni prodala dvaapadesát tisíc kusů svého alba Do pekla/do nebe. Přesto prý byla předem vyřazena z boje o zisk ceny za nejprodávanější album roku, která byla vyhlášena v sobotu na Cenách Anděl v Hudebním divadle Karlín v Praze.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Frontman skupiny Kryštof Richard Krajčo

Článek

Česká pobočka Mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI, která je garantem výsledků kategorie Nejprodávanější album roku, totiž určuje pořadí podle prodejů, které jsou součtem jejích týdenních prodejních žebříčků. Má tak prý jistotu, že referuje ke skutečně prodaným nosičům a vyloučí tak remitendy, stejně jako neplnosortimentní prodejny. Kabát prodával hlavně přes síť Tesco, a ta prodeje IFPI nehlásí.

Nejprodávanějším albem loňska se tedy stal Srdcebeat skupiny Kryštof. Richard Krajčo na pódiu při převzetí ceny řekl, že ho prodala přes padesát tisíc kusů. V rozhovoru pro Právo nakonec uvedl, že pokud Kabát prodal dvaapadesát tisíc kusů svého alba, pak Kryštof prodal přes dvaapadesát tisíc. ČTK přitom vydala informaci, že Kryštof podle IFPI prodal jen 28 753 kusů.

Tato blamáž by měla vést k tomu, že v době, kdy se alba prodávají různými cestami, by se IFPI měla snažit maximálně zdokonalit sledování výsledků prodeje a požadovat jejich dokladování.

V tom nejhorším případě by se mohlo stát, že za rok na Andělech bude chtít cenu nějaká kapela z Horní Dolní s tím, že na tancovačkách prodala sto tisíc kusů svých alb. A bude zase mela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám