Hlavní obsah

Jana Stryková: Načítat audioknihu je odpovědnost, ale hlavně radost

Právo, František Cinger

Sluneční bouře je první z pětice thrillerů s jedinečnou atmosférou severu Švédska od jedné z nejoblíbenějších skandinávských autorek Åsy Larssonové. V překladu Jany Holé ji jako audioknihu vydalo v podání herečky Jany Strykové vydavatelství OneHotBook.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Stryková načetla audioknihu.

Článek

Pro toto vydavatelství jste už načetla spoustu titulů, ale vždy šlo o nahrávky vícehlasé, kde jste měla určitou roli nebo četla jen část. Jaké je to, mít audioknihu pro sebe?

Velká zodpovědnost, ale hlavně radost. Moc mě těší, že má první celá audiokniha je právě tato. Sluneční bouři bych se nebála doporučit i náročnějším čtenářům či posluchačům. Je to velmi dobře napsaná detektivka, od které se při čtení jen těžko odtrhnete.

Jak se vám tahle detektivka z odlehlého kraje, ve které hrají hlavní roli ženy, líbila?

Myslím, že je výjimečná. Je napínavá, seversky ponurá, místy dokonce specificky vtipná. Ironická. Možná i proto, že ji napsala žena tak trochu o ženách, je mi velmi blízká.

Jak se vám zamlouvala hlavní postava Rebecky Martinssonové?

Myslím, že je takovým prototypem dnešních třicátnic. Je to velmi inteligentní a samostatná žena žijící jen svou prací, ale ve skrytu duše toužící po teplu domova. Bylo by divné, kdyby alespoň některé její vlastnosti s mou maličkostí nerezonovaly. Naštěstí od ní už mám rodinu, tak alespoň některé její problémy řešit nemusím.

Jak jste se na čtení ve studiu připravovala?

Samozřejmě jsem si předtím knihu přečetla, a to doslova jedním dechem. S režisérkou Jitkou Škápíkovou jsem měla to štěstí spolupracovat již v minulosti, takže jsem před natáčením měla jistotu, že mě nenechá příliš tápat a najdeme způsob, jak knížku co nejlépe interpretovat.

V románu se vraždí v náboženské komunitě. Jaký máte vztah k víře a náboženství vy?

I přes veškerou a mnohdy velmi oprávněnou kritiku všech církví a náboženství se považuju za člověka věřícího. Ale k žádné církvi se přímo nehlásím. Víra nás možná nespasí, ale nic lepšího člověk zatím nevymyslel.

Reklama

Výběr článků

Načítám