Hlavní obsah

Zemřel slavný country zpěvák Merle Haggard

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Country zpěvák Merle Haggard zemřel ve věku 79 let v Kalifornii. Patřil k nejvýznamnějším americkým umělcům a obdržel řadu hudebních cen.

Foto: Profimedia.cz

Merle Haggard

Článek

Merle Ronald Haggard se narodil poblíž Bakesfieldu 6. dubna 1937. Pocházel z velmi chudých poměrů a během těžkého dospívání se dostal několikrát do konfliktu se zákonem. Pobýval mimo jiné ve známé věznici San Quentin.

Haggard a jeho skupina Strangers se stali symbolem tzv. Bakersfield soundu. Většinou se chápe jako drsnější varianta „naleštěné” country z Nashvillu, která měla tendenci ke komerčnosti, i když to neplatí plošně u všech umělců.

Haggarda inspirovala návštěva Johnnyho Cashe ve vězení v roce 1958 tak silně, že vstoupil do vězeňské kapely a později odstartoval úspěšnou kariéru.

Foto: Profimedia.cz

Merle Haggard v roce 1990

K jeho nejznámějším hitům patří třeba Okie from Muskogee, I'm a Lonesome Fugitive, Branded Man, Sing Me Back Home, The Legend of Bonnie and Clyde, Mama Tried, Hungry Eyes a Workin' Man Blues.

Haggard obdržel mimo jiné třikrát cenu Grammy a vstoupil do Country síně slávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám