Hlavní obsah

RECENZE: Skupina Slza začíná koncertně růst

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Slza, podle hlasování fanoušků v anketě Český slavík loňský objev roku, se vypravila na první turné. Nazvala je Katarze Tour 2016, podle loňské debutové desky, začala v neděli v Jablonci nad Nisou a pokračovala v pondělí v Kladně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slza je na svém prvním turné.

Článek

Není tajemstvím, že na její koncerty chodí velmi mladé publikum. I v Domě kultury Sítná převažovalo, ačkoli tvrdit, že bylo jediné, by bylo mylné. V sále se bavili i dámy a pánové v dobrých letech a samozřejmě rodiče, kteří doprovodili ty nejmladší. Bylo takřka plno, a koncert začal pár vteřin po devatenácté hodině, jak bylo uvedeno v programu. Samo o sobě to bylo sympatické.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zpěvák Petr Lexa.

Zpěváka Petra Lexu a kytaristu Lukáše Bundila doprovázejí na pódiu klávesista Dalibor Cidlinský, jeho bratr, baskytarista Jan Cidlinský, a bubeník David Landštof. Všichni jsou zárukou toho, že koncertní provedení písniček je po profesní stránce naprosto uspokojivé, a to včetně příjemného Lexova zpěvu, který intonačně chybuje zřídka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kytarista Lukáš Bundil.

Kapela odehrála skladby ze svého alba, dodala k nim dvě coververze a v přídavku ještě akustickou podobu písně Celibát. Za hodinu a deset minut bylo po všem, a kdyby měl koncert trochu větší spád, bylo by dříve. Takto lze chápat Lexovy promluvy k publiku, někdy velmi polopatické, jako natahování času. Pokud jich bude v budoucnu méně, setu Slzy to prospěje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slza své publikum v Kladně rozezpívala.

Na tuhle kapelu se totiž nechodí za mluveným slovem, nýbrž za písničkami. Příjemnými, osobitými, popovými, melodickými a opatřenými dobrými texty Xindla X. V tom je její pravá síla, což kladenský koncert potvrdil. Jakmile začne hrát, nadto podpořena černobílou barevnou kombinací oblečení hudebníků, tancem světel a tu a tam i konfetami vystřelenými nad hlavy publika, je to výlet do světa, v němž má styl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vystoupení v Kladně bylo na probíhajícím turné Slzy druhé.

Písničky z prvního alba jsou vyrovnané, a tak by v koncertním repertoáru stačily jen dvě akustické vsuvky. Při té třetí už koncertu přece jenom trochu padal řetěz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Po koncertě v Kladně probíhala dlouhá autogramiáda.

Slza má nicméně potenciál a schopnost oslovovat i publikum, které s ní bude rádo růst. Za tím je talent hudebníků, který na svém prvním turné proměňují v příjemnou neagresivní koncertní párty. Začínají růst, oproti loňským vystoupením učinili viditelný krok vpřed.

Slza
DK Sítná, Kladno, 2. dubna

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám