Hlavní obsah

Slovenská rádia musí povinně hrát více slovenské hudby

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Od pátku musí slovenské rozhlasové stanice hrát minimálně pětinu domácí tvorby. Od roku 2017 to bude až čtvrtina.

Foto: Právo - Petr Horník

Slovenská kapela Elán

Článek

V praxi to znamená, že pokud slovenské rozhlasové stanice hrály doposud každou desátou písničku z domácí tvorby, od pátku to bude každá pátá. Některá rádia už požádala licenční radu o výjimky. Rádio Europa 2 bude na protest hrát po celý pátek výlučně slovenskou muziku. „Nesouhlasíme s kvótami. Proto se k tomu ve vysílání zatím postavíme takhle,“ řekl Jitka Fürst z Europy 2.

„Kompromisy, které musíme udělat v playlistu, budou mít nepříznivý vliv na kvalitu,“ upozorňuje ředitel Rádia Expres Martin Fenčák. „Jsme principiálně proti. Jakékoli kvantitativní zvýhodňování čehokoli bez ohledu na kvalitu a požadavky trhu je návratem před rok 1989,“ dodal Fenčák.

Rádia musí odehrát zmíněnou kvótu slovenské tvorby od šesti od rána do půlnoci. Ministerstvo kultury tím chtělo dosáhnout, aby rozhlasové stanice neobcházely nařízení tím, že by domácí hudbu pouštěly jen v noci.

Hudební lobby

„Je to tragédie, protože v čase od šesti do půlnoci tak bude poměr slovenské muziky 26,7 procenta a od příštího roku až 33,3 procenta,“ poukázal generální ředitel Fun rádia Patrik Ziman na skutečnost, že oněch 20 procent, resp. 25 procent denně tak ve skutečnosti neznamená za 24 hodin, nýbrž se zhustí do určeného časového omezení. A v těchto časech tak procenta tedy ještě vzrostou.

Ředitel Fun rádia vidí za zákonem tlak ze strany autorů, kteří byli kdysi na výsluní. „Neakceptují, že nastala generační výměna,“ upozornil. Z hudebníků prosazoval nový zákon například Jožo Ráž ze skupiny Elán i Maťo Ďurinda ze skupiny Tublatanka.

Anketa

Přivítali byste, kdyby česká rádia hrála povinně české písničky?
ano, měla by podporovat domácí produkci
31,1 %
ne, rádia si mohou hrát, co chtějí
68,9 %
Celkem hlasovalo 347 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám