Hlavní obsah

Začíná Febiofest

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělská herečka Carmen Maura, její slovenská kolegyně Emília Vášáryová a italský režisér Marco Bellocchio převezmou ve čtvrtek večer v pražském Obecním domě na slavnostním zahájení 23. ročníku filmového Febiofestu cenu Kristián za přínos světové kinematografii.

Foto: Milan Malíček, Právo

Herečka Emília Vášáryová.

Článek

Projekce britsko-amerického filmu Carol s Cate Blanchettovou a Rooney Marovou v hlavních rolích dvou vášnivě se milujících žen pak odstartuje maratón 150 filmů z celého světa, který potrvá do 25. března v Praze a poté se přesune do regionů.

Mezi dalšími hosty, kteří převezmou ocenění Kristián a uvedou své filmy, bude například německý herec Daniel Brühl. Jeho kariéra začala německými snímky Good bye, Lenin a Občanská výchova a pokračovala až k filmům Hanebný pancharti Quentina Tarantina nebo Rivalové. Na Febiofestu uvede mimo jiné předpremiéru své novinky Kolonie, dramatického příběhu páru, který se ocitne v jihoargentinské trestanecké kolonii pro politické odpůrce Pinochetova režimu.

Ve festivalové soutěži Nová Evropa budou česko-slovenskou kinematografii reprezentovat koprodukční snímky Eva Nová režiséra Marka Škopa s Emílií Vášáryovou v titulní roli a Já, Olga Hepnarová, film, který podle skutečné události natočili režiséři Petr Kazda a Tomáš Weinreb.

Celkem bude ve festivalovém programu uvedeno deset filmů s českou účastí.

Reklama

Výběr článků

Načítám