Hlavní obsah

Baarová promluví. Vyjde audiozáznam rozhovoru se Škvoreckým

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahrávka skutečné Lídy Baarové, která nedávno inspirovala hraný film Filipa Renče, vyjde 8. dubna. Hovoří na ní se spisovatelem Josefem Škvoreckým.

Foto: Supraphon

Rozhovory Lídy Baarové na CD

Článek

Baarová na nahrávce mluví o tom, jak to bylo s její kariérou, Goebbelsem, Hitlerem a dalšími. Vznikla v roce 1982 ve španělském Alicante. Podle vydavatele zde Baarová mluvila poprvé a naposled opravdu upřímně.

Josef Škvorecký si pořizoval zvukový záznam kvůli knize, kterou pak vydal v nakladatelství Sixty–Eight Publishers pod názvem Lída Baarová Útěky. Šlo celkem o dvanáct magnetofonových kazet, ze kterých Supraphon sestříhal 3 CD.

Foto: archiv, Právo

Dokument o Josefu Škvoreckém natočil režisér Petr Kaňka v Torontu během osmi dnů.

„Největší část vyprávění zabírá podrobný popis života v německé filmové společnosti UFA, kam přijela dvacetiletá Baarová v roce 1934. V Německu žila do roku 1938. I zde, tak jako v Československu, zažívala obrovskou slávu. Byla neobyčejně krásná a dokázala svého půvabu náležitě využít. Měla zájem vždy o muže ve významném postavení. Zatímco Adolfa Hitlera jen okouzlila, ministra německé propagandy Josepha Goebbelse svedla tak, že kvůli ní chtěl opustit rodinu s několika dětmi. Stýkala se s nacistickými pohlaváry, účastnila se jejich sjezdů, ale žila pocitem, že je vše v pořádku – nacisté Německu výhradně prospívají,” poznamenal Zdeněk Brouček ze Supraphonu.

V druhé části nahrávky vzpomíná herečka na svůj poválečný pád. Mnohé z toho, co řekla Škvoreckému, však později popírala.

S Baarovou v devadesátých letech natáčela rozhovor také Helena Třeštíková. Nedávno z toho vznikl dokumentární film Zkáza krásou.

Reklama

Výběr článků

Načítám